„Варекс” ООД дава шанс на младите хора


Инж. Милен Радуков, директор „Следпродажбени услуги”, Варекс ООД, пред в. „Земеделска техника”

Фирма „Варекс” ООД периодично проявява интерес към нови попълнения в екипа на Следпродажбени услуги. В началото на 2018 година колегата Тодор Тодоров, който все още е студент в Русенския университет, изяви желание и се включи към нашия екип в гр. Добрич за летния сезон. Дадохме му шанс да се потопи в практиката и да приложи усвоените знания и умения от университета върху едни от най-съвременните и надеждни селскостопански машини, предлагани на българския пазар от нашата фирма. Беше прикрепен към сервизен екип, посещаваше клиенти и участваше в обслужването на селскостопанска техника и на място в нашата база. Постепенно  разгърна потенциала си и навлезе в „тънкостите на занаята“, подкрепян и мотивиран от нашите сервизни специалисти. В момента Тодор Тодоров продължава обучението си в Русенския университет и имаме договореност да се присъедини към екипа на фирма „Варекс” ООД отново през летния сезон на тази година. След като се дипломира, го очакваме да се присъедини към нас за постоянно.

Готови сме да работим и с други негови колеги, студенти от същата специалност. Така ние прилагаме на практика немската дуална система, вливаме амбициозни, образовани и обучени млади хора в екипа на фирма „Варекс” ООД  и поддържаме качествен и надежден сервиз за многобройните ни клиенти.

Нашата компания дава шанс и подкрепа на млади специалисти, които имат желание за работа и професионално развитие. Някои колеги са вдъхновени и мотивирани да участват в ремонтни дейности и обслужване на техниката, защото виждат колко отговорно, ефективно и със специално отношение към клиента се изпълняват. Те са много ценни, защото разбират бързо задачата и се справят с лекота. На други колеги им се отдава повече административна работа в офиса, която е  не по-малко важна и  от нея зависи да се затвори цикълът на услугите и да не се нарушава работният процес.

Политиката на  фирма „Варекс” ООД  е да подкрепя младите инженери и колеги, които имат желание да се развиват в областта на селскостопанската техника. Даваме шанс на тези, които имат знания, умения и потенциал да превърнат това в своя професия.

Има много млади хора, които наистина искат да започнат работа в бранша и всеки от тях се впечатлява от различна марка техника. Представяните от „Варекс” ООД търговски марки са сред най-реномираните в света и в страната и това е факт, който прави фирмата ни предпочитан работодател.

Голяма част от сервизните ни инженери идват направо от студентската скамейка, постъпили са на работа веднага след завършване на висшето си образование. Най-често са от Русенския, Аграрния и техническите университети.

Смятам, че правилният път за обучение на младите кадри е вече доказали се специалисти от нашия бранш да сътрудничат при актуализирането на програмите на висшите учебни заведения. Обучението в професионалните средни и висши училища по селскостопанска техника трябва да бъде в синхрон с последните тенденции в машиностроенето. Базови познания за това могат да получат в учебните заведения, но още по-добре е да ги доразвият в практиката. Така при добра съвместна работа между реалния бизнес и академичните институции има шанс за бъдещето развитие на сектора.

Всичко зависи от индивидуалното желание за развитие. Още като дойде младежът на интервю, по ръцете се познава дали е работил по някаква техника. Искаме да подберем хора, които са направили правилния баланс в това да имат теоретична подготовка и практически опит. Липсата на едното или другото, разбира се, може да се навакса. Когато има желание за работа и за развитие, нещата се получават.

Ако няма приемственост между опитните специалисти и младите, рискуваме след едно десетилетие браншът да няма кого да наеме на работа. Всеки човек иска да се развива и има нужда да израства, затова е важно младите хора постепенно да навлязат в практиката и фирма „Варекс” ООД  дава тази възможност.