Ванко 97 създава екологично земеделие


Интервю с Ваня Коларова, управител на Ванко 97

 Г-жо Коларова, представете фирма “Ванко 97” ЕООД – кога е създадена, какъв е основният ѝ предмет на дейност?

– Фирма „ВАНКО 97” ЕООД е създадена през 1997 г. за целите на търговията, представителството и приложните технологии в областта на селското и горско стопанство, ландшафтът и екологията. Екипът от специалисти е разработил стратегия за проектиране, прилагане и директни продажби на серията суперабсорбенти „ТЕРАУЕТ”, чийто представител е за България, Румъния, Русия, Молдова, Македония, Сърбия и Украйна. През 2002 г. тя учреди организация с нестопанска цел, която концентрира своите усилия в областта на екологичното земеделие, рекултивационните мероприятия и възстановяващи природата дейности. Набляга се на реализацията на проекти за премахване щетите от човешка дейност и природни бедствия, както и за осъществяване на земеделски мероприятия по производството на екологично чисти продукти и обучение на работна ръка по технологиите за прилагане на продуктите „ТЕРАУЕТ” в горепосочените области.

Фирма „ВАНКО 97” ЕООД е регистрирала търговската марка „ТЕРАУЕТ” във възложените й територии. Извършени са също всички задължителни тестове за легализирането и търговските права на гамата продукти на производителя и потвърждение за токсикологичната безвредност на продукта. През времето на приложение на продуктите „ТЕРАУЕТ“, фирмата, като представител, е извършила огромна работа по тяхното въвеждане на пазара чрез презентации, промоции, полеви опити, целенасочена медийна реклама, участие в панаири, изложби, семинари и директни демонстрации с продажби на място и по пощата.

Мотивацията за прилагане на суперабсорбента „ТЕРАУЕТ“ се базира на няколко фактора: Положителен ефект върху растежа и добивите, които се увеличават средно с 30%; Задържа водата и разтворените в нея хранителни вещества, което редуцира напоителните норми до 50%; Осигурява бърза абсорбция, дори при краткотрайно природно или изкуствено дъждуване; Подобрява структурата на почвата, като осигурява постоянно аериране и дрениране в коренообитаемия слой; Има дълготрайно действие от 7 до 10 години при еднократно влагане в почвата.

На външен вид суперабсорбентите ТЕРАУЕТ представляват бели гранули с размер от 70 до 2000 микрона, химически абсолютно неутрални- с pH 6,0-6,8 и плътност 540+/- 40 g/m3. Механизмът на действие се основава на абсорбиране на водата и набъбване на изключително здравата молекула стотици пъти. Така “опакованата” вода не се оттича, нито изпарява, а остава на разположение на кореновата система. Последващото свиване при изчерпване на водния запас предизвиква аериране и дрениране на почвата, като не й позволява да се сбива и напуква. Така тази “супергъба” действа в продължение на 7-10 години, като след разпада си оставя само полезни калиеви минерални добавки.

„ТЕРАУЕТ“ намалява с 50% необходимостта от поливане и спестява повече от 30% от необходимите добавки /торове и др./. Увеличава добивите, предизвиква по-бързо узряване на реколтата. Осигурява бърза абсорбция дори при краткотрайни валежи, като позволява отглеждане на растения в бедни почви и при сух и горещ климат. Подобрява почвените показатели, контролира оттичането, предотвратява ерозията и рекултивира терените. Реализира значителна икономия на средства.

С оглед равномерното и дозирано полагане на суперабсорбента „ТЕРАУЕТ” в почвата е добре да се използват приставки към селскостопанските машини, които позволяват попадане на гранулите от препарата точно на място, заедно със семената и торовете. Така се редуцират необходимите дози до икономически изгодни инвестиции за трайно подобряване на почвата.

Как се развива компанията през годините и на какво дължи успеха си вече 30 години?

– Компанията е ексклузивен представител и основен дистрибутор на групата суперабсорбенти, създадени от Terawet Incorporation, USA от 19.10.1999 г. и е получила лиценз, регистрация и право на продажба от края на 2000 г.

Ако трябва да говорим за успехите си, то те се дължат изключително на упорития труд на целия колектив и доброто менажиране на компанията и пазарите.

Какви са актуалните ви предложения за българските фермери?

– В годината на нашия юбилей, сме предложили най-напред публично такова намаление на цените, което реално възлиза на половината стойност на единичните цени, с които започнахме преди 20 години! Надяваме се при усложнената от пандемията обстановка да помогнем ефективно на нашите потребители при сезонната употреба на суперабсорбента,която предстои през есенната кампания. Предоставили сме и възможности за внасяне на продукта последващо – при готови насаждения и подпълване на новосъздадени чрез разработка на хуматните таблетки със суперабсорбент „ТЕРАФУД”, които имат за цел освен влагозадържащ фактор да подхранят с минерални добавки насажденията.

Какво ще пожелаете на вестник “Земеделска техника” и читателите му по случай 30-годишнината му?

– През всичките години на нашата дейност фирмата ни си е сътрудничила тясно с вестник „Земеделска техника” в областта на рекламата и медийното презентиране, за което сме изключително благодарни! Получавали сме ценни съвети и сме били информирани своевременно за проявен интерес от страна на потенциални потребители.

Днес честитим 30-годишният юбилей на нашите вече дългогодишни приятели и им желаем да останат и занапред в крепко здраве и в полза роду!