България ще бъде домакин на следващата Международна конференция „Мир и земеделие“


На официална церемония в унгарския град Сарваш заместник-министърът на земеделието и храните Свилен Костов получи „Хляба на мира“. Той беше връчен от министъра на земеделието на Унгария д-р Шандор Фазекаш в присъствието на федералния министър на прехраната и земеделието на Германия Кристиан Шмид, под чийто патронаж е създаден проектът „Хляб на мира“. С това символично предаване на хляба, Република България поема домакинството на следващата Международна конференция „Мир и земеделие“, която ще се проведе през месец септември 2017 г.

По време на министерската конференция под надслов „12 години – 12 държави – един хляб на мира“ бяха засегнати и обсъдени въпроси свързани с начините за развитие на устойчиво и привлекателно за бъдещите поколения земеделие и необходимостта от поддържане на Обща селскостопанска политика (ОСП), която е в състояние да отговори на постоянно променящите се глобални предизвикателства, като същевременно спомага за засилване на конкурентоспособността на европейските земеделски стопани.

Проектът „Хляб на мира“ има за цел да покаже връзката между мира и приноса на устойчивото земеделие за осигуряване на прехраната и благосъстоянието на населението. Той стартира през 2013 година в Берлин и включва 12 държави членки на ЕС от Централна и Югоизточна Европа (България, Германия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Чешката република, Унгария и Хърватия).

МЗХ