България и Румъния ще координират позициите си за бъдещето на ОСП


В Букурещ земеделските министри на България и Румъния Румен Порожанов и Петре Деа се договориха за координиране на позициите на двете страни и разширяване на сътрудничеството в предстоящите преговори, както и обмен на информация относно превантивни действия за недопускане на разпространението на заболяването Африканска чума по свинете, съобшиха от пресцентъра на МЗХГ.

„Особеностите на българското и румънското земеделие са сходни и двете министерства трябва да обединят усилия за решаването на общите проблеми свързани с ОСП  и търговията със селскостопански стоки“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов  по време на работна среща с румънския министър на земеделието и развитието на селските райони.

Порожанов подчерта, че министър Деа и неговият екип могат да разчитат на пълна подкрепа от страна на експертите в МЗХГ във връзка с подготовката на румънската страна за предстоящото им председателство на Съвета на ЕС.

По време на посещението двамата министри посетиха стопанство за отглеждане на зърнени култури, ферма за едър рогат добитък, лозови масиви и месопреработвателно предприятие.