България е единствената страна в ЕС, в която се отглеждат 4 сортови групи тютюн


„България е единствената държава–тютюнопроизводител в Европейския съюз, в която се отглеждат 4 сортови групи: „Бърлей“, „Виржиния“, „Каба Кулак“ и „Басми“, e заявил министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на конференция на тема „Нова ера за европейския и световен тютюн“, която се провежда в София, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. Той е допълнил, че значението на сектор „Тютюн“  през цялата история на страната ни е определящо за структурата на земеделието, икономическите показатели, социалните, демографските и външнотърговските отношения. Площите с тютюн заемат по-слабо продуктивните терени в хълмисти и полупланински райони, зони подложени на ерозия и неподходящи за отглеждане на други видове култури. Отглеждането му създава възможност за пълно използване на трудовите и поземлени ресурси. От тютюна се получава около шест пъти повече обща продукция на единица площ, отколкото е средната за растениевъдството и три пъти повече, отколкото при техническите култури.

От бюджета на страната за подпомагане на тютюнопроизводството е изплатена Преходна национална помощ на стойност 85 милиона лева. Тези средства ще подпомогнат доходите на над 41 000 производители на тютюн. Културата е важен стимул за развитието на местните икономики, за запазване на приходите на хиляди семейства, живеещи в чувствителни райони и за поддържане на едно задоволително ниво на тяхното икономическо развитие.

„За нас е важно да се продължи с подпомагането на сектор „Тютюн“, е заявил още Порожанов. След направен анализ за ефекта от прилагане на преходната  национална помощ за тютюна относно броя на регистрираните тютюнопроизводители в страната, се е установило, че броят им значително е намалял спрямо 2016 г. Това доказва, че запазването на схема за подпомагане на тютюнопроизводителите, която не е пряко обвързана с производството, напълно съответства на целите на Общата селскостопанска политика на ЕС. Тя обаче трябва да бъде насочена към реалните производители на тютюн, като стимулира както подобряване на възрастовата структура, така и технологичното обновяване на сектора.

Във форума е участвал и зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров. Според него едно от основните научно-изследователски направления,  по които работи Институтът по тютюна е производството на качествени семена и разсад за всички сортови групи, като по този начин обезпечава 90% от тютюнопроизводството у нас. За страната ни съдбата на тютюнопроизводителите ще бъде важна част от крайното споразумение за бъдещата Обща селскостопанска политика. Целта е да се  избегнат негативни последици за чувствителните територии, които нямат друга икономическа алтернатива.