Булагро Груп Холдинг – 31 години до земеделците


Интервю с г-н Христофор Бунарджиев, изп. дир. на Булагро Груп

– Г-н Бунарджиев, представете фирма „Булагро Груп“.

– Булагро Груп Холдинг е компания, която има повече от 31 години история на българския пазар. Създадена е през далечната 1989 година, на 19-ти март. През годините се разви от една малка еднолична компания до конгломерат – холдинг от 7 фирми, в който работят повече от 150 човека. Много млади хора са намерили възможност за професионална реализация тук. Имаме колеги, които 25 години от жизнения и трудовия си път работят при нас и са оставили следа в нашата история.

Основната ни компания е Булагро, която е създадена в самото начало и се занимава с продажба на торове, както и продукти за растителна защита и семена от последните 10 години. Също така предлага и висококачествени растежни регулатори и микронутриенти – една от водещите и интересни възможности за повишаване на развитието и добивите. В Булагро е и частта ни, която в свързана със застраховка на селскостопанските култури, предлага и обратното изкупуване на продуктите на земеделските производители като възможност за разлащане.

Бул Ойл се занимава с доставка и продажба на горива и свързочни масла на фермерите. Нямаме бензоностанция и не предлагаме тези продукти на широката аудитория. Конкретните ни клиенти са отново селскостопанските производители. Годишно продаваме около 10 000 тона горива.

Основната дейност на Булагро Машини е внос и осигуряване на гаранционен и извънгаранционен сервиз, както и доставка на резервни части на съвременна високопроизводителна селскостопанска техника.

От 13 години имаме още една компания, която е все още мъничето сред нашите фирми, а именно Булагро Земя. Тя се занимава с обработка на земеделска земя – това е нашият тестов център. Там изпробваме нови продукти за растителна защита и семена, както и технологии и машини, които след това ще предложим на българските фермери. Така те имат възможност да видят и да пипнат машините.

От 5 години, след участие в европейски проект, имаме и голям цех за почистване, обеззаразяване и пакетиране на семена.

– На кои брандове сте представители в България?

– Една част от основните ни марки машини, които представяме у нас почти 20 години са на австралийския концерн POETTINGER – семейна компания с близо 150 години доказана история, в която в момента работят четвърто поколение собственици. Тя е една от водещите в областта на машините за почвообработка и сеитбата. Отскоро има нови предложения – балировачки за кръгли бали, но компанията е фокусирана да бъде лидер в една интересна дейност, а именно производството на сенаж. Самотоварещите се ремаркета на POETTINGER продължават да са номер едно през годините в Европа и да печелят златни медали на различни селскостопански изложения. Освен това POETTINGER е лидер и в цялото оборудване, което предшества самотоварещите се ремаркета. Това са косачки, сеносъбирачи, сенообръщачи и всичко, което е свързано с производството на качествен сенаж.

Друга компания, която представяме в България от 2003 година, е датският концерн HARDI с над 60-годишна история. Тази фирма е фокусирана само в областта на изпръскващата техника – предлага голям набор от продукти, като се започне от ръчни пръскачки за растения, мине се през навесни и прикачни машини и се стигне до огромни самоходни пръскачки, като в момента най-голямата пръскачка в света е тяхна и има 9000 литра капацитет на резервоара. В HARDI е създадена и технологията Twin Force за въздушно асистирано изпръскване, което все още е едно от най-силните ѝ преимущества.

Представители сме и на италианската компания MASCAR, специализираща в областта на пролетните сеялки и машините за балиране на рулонни бали.

Представяме и датския концерн BOGBALLE, който е с фокус върху тороразпръскващата техника и е една от най-иновативните компании в сектора. В областта на тороразпръскването предлагаме и продуктите на BREDAL – по-скъп клас прикачни машини, които също имат своите клиенти.

В областта на поливната техника сме представител на немската компания BEINLICH, чрез коята дори и най-претенциозният клиент може да получи достъп до немско качество машини, както и до водоразпъскващите и до помпените агрегати. Ще спомена и австрийската компания EINBÖCK с нейната специализирана техника за култивиране на почвата и механична борба с плевелите. При нас могат да се намерят и продукти на немския производител на телескопични повдигачи SCHAEFFER. Да не забравяме и навигационните ни системи HEXAGON. Всички ваши читателите могат да се запознаят в детайли с разнообразното ни портфолио на сайта ни – www.bulagro.bg.

­– Как се разви компанията през тези години?

– За периода ни на съществуване от 31 години, имаше и трудни моменти, имаше и такива, в които нещата вървяха по-добре. Ако погледнем назад, след присъединяването ни към ЕС през 2007 година, нещата тръгнаха със значителна скорост нагоре. Първо, с възможността  на българските земеделци да участват в предприсъединителните европейски фондове, програмата САПАРД, след това различните европейски фондове през годините. Имаше и тежки години, като 2003, 2005, 2009 с финансовата криза и, разбира се, 2020 година, която е може би най-трудната за последните 20 години и за компании като нашата, занимаваща се с доставка до фермерите. За съжаление, се получи синергия – едно едновременно проявяване на два много тежки фактора. Това са пандемията, която засегна целия свят и стопира инвестиционната активност навсякъде по света, и другото локално събитие за България, което имаше още по-силен отрицателен ефект върху земеделието ни – незапомнената суша през последната година.

За съжаление, това не беше първата лоша година. 2018 и 2019 бяха също сушави с ненормални ниски количества валежи през зимните месеци. Последната стопанска година беше може би най-тежката и най-трудната. В зимните месеци растенията не изпаднаха в традиционния зимен покой. Температурите бяха в порядъка между 15 и 20 градуса. Нямаше зимни валежи и сняг и необходимото влагозапасяване. В резултат на това определени области от страната изпитаха силни суши, които веднага рефлектираха върху добивите. Положението на изток от Ямбол и на изток от линията Силистра-Шумен-Търговище е трагична. Особено в района на Добруджа, Айтос, Карнобат и Бургас. На места хората не жънеха, а косяха, защото добивите от пшеница бяха в порядъка от 100-120 кг за декар. Тежкото състояние на селското стопанство се отрази и на бизнеса. Специално в търговията със селскостопански машини инвестиционната активност е нулева. Няма спад на търсенето, а просто няма търсене. Добре че през годините имаше определена популация от машини, така че нашите сервизни екипи, заети в поддръжката на застаряващия машинен парк, да могат да акумулират определени продажби, както на резервни части, така и на сервизна дейност, за да продължим дейността си. Иначе ситуацията щеше да е изключително тежка. Аз лично се надявам, че по-ниските добиви ще доведат до по-голямо търсене на продукцията и съответно корекция в цената. Макар че  България е нетен износител на цената на селскостопанска продукция. В добри години произвеждаме над 6 милиона тона пшеница, а вътрешната консумация е 2 милиона. В тях са включени и семената, и храната за животните. Тоест дори да има 30% спад на добивите, пак ще има количество, което ще остане за експорт. Експортната цена ще определя ценовите равнища в страната. Подобно ще бъде и положението със слънчогледа, но все още има време. Дано валежите, които имаше от средата на май, да са оказали благоприятен ефект върху развитието на пролетните култури.

– Какви са тазгодишните предложения на Булагро Машини за българските фермери?

– Компанията ни продължава да налага на българския пазар машините на реномирани западни производители. Продължават успешните продажби на прикачните дискови брани на австрийската компания Pöttinger. Нараства делът на дисковите брани с голяма работна ширина – 8 и 10 м. Все по-добър прием имат и мулчиращите сеялки Terrasem на същия бранд, които са с новата патентована система за връщане на семената от затворените семепроводи обратно във въздушния поток – IDS. Традиционно стабилни са продажбите и на пръскащата техника на датската компания Hardi. Наред с прикачните пръскачки, самоходните машини на Hardi с тяхната уникална система за пръскане с въздушна асистенция имат своите верни фенове в България. Тази година нарастна и делът в продажбите ни на една по-особена машина – именно мулчер за царевица с работна ширина 4 м на италианската компания Falc. Машината е незаменима като резултат при обработката на царевичните остатъци след жътва.

Тази година е трудна по редица причини, които са ясни на вашите читатели. Затова ние от Булагро Машини решихме да предложим нова, много икономически изгодна схема на финансиране за нашите клиенти от страна на Прокредит Банк. Това е инвестиционен кредит с нисък лихвен процент, без самоучастие от страна на клиентите, без никакви такси, с включено финансиране и на ДДС. Това са условия, които кореспондират напълно на сегашната обстановка и ще помогнат на нашите клиенти да си закупят нужната машина със разсрочен риск и при изгодни условия.

– Ще участвате ли в Отличието „Принос в механизацията на земеделието” тази година? Как виждате надслова „Агроединение – образование, наука, бизнес” – осъществим ли е?

– Ще подкрепим и ще участваме в Отличието „Принос в механизацията на земеделието” и тази година. По отношение на връзката между бизнеса, науката и образованието, това е една тема, за която говоря повече от 15 години. Имаме договор между Буалгро Груп Холдинг и Тракийския университет в Стара Загора, на базата, на което ще участваме в осъвременяване на учебните програми. Започнахме серия от лекции и презентации, на които ще бъдат представени съвременни интересни бизнес модели и теми, които вълнуват студентите и мои колеги от ръководството на Булагро. Смятам, че времето, в което нашата образователна система произвеждаше кадри, които нямат представа какво ще правят след като завършат, е свършило. Пример за добра реализация на младите хора не е да берат ягоди в чужбина, а как ще намерят възможност за реализация в успешни български компании, където ще получат добра работа и шанс за професионално кариерно развитие, достойно заплащане и перспективно бъдеще. За тази цел продуктът, който представят, и добавената стойност, която могат да донесат на компанията, е нещо, в което трябва да инвестират през годините, които прекарват на студентската скамейка. Тук е мястото на образователната ни система, на ректорското ръководство и на деканския съвет да намерят начин да влязат в проблематиката на бизнеса, да използват възможността за по-чести срещи, за да разберат от какво има нужда бизнесът.  Ако произвеждаш един продукт, трябва да знаеш каква е нуждата на пазара от него. Наистина аз дълбоко вярвам във връзката между бизнеса, висшето образование и науката, защото само така науката и образованието ще виждат възможност за развитие в своето бъдеще. Булагро и моята фондация инвестирахме в построяването на зала за 120 студенти в Икономическия факултет на Тракийския университет, която вече е обзаведена и функционира на пълни обороти. Така младите хора ще могат да усъвършенстват знанията и уменията си, така че да бъдат полезни на себе си и на компаниите в утрешния ден.

Накрая бих искал да пожелая на вашия екип много творчески успехи, възможности за развитие, които да бъдат правилно изследвани и покорени и постигане на нови върхове в посока на електронизацията във все по-увереното навлизане на вестника в интернет пространството, защото се променя начинът на комуникация с клиентите и читателите. Ако до вчера предпочитаната медия беше хартиената, днес възможността да седнеш пред екрана на компютъра или телефона и да се осведомиш за новостите, е нещо нормално.