Борба с неприятели при царевицата и слънчогледа


Царевицата и слънчогледът заемат значителни площи в страната. Борбата с болестите и неприятелите при тях е от основно значение за развитието и добивите от тези култури.

Грижите за посевите започват още с третиране на семената. Те са насочени основно срещу: сив царевичен хоботник; телени червеи; нощенки; царевичен пробивач и др.

От болестите особено големи поражения нанасят: фузариум по царевицата и слънчогледа, питиум, ризоктония и др. Фузариумът засяга не само корените при тези култури, но и стъблото и кочана, както и питите на слънчогледа.

Фирма АМИТИЦА Ви предлага един много добър и високо ефективен метод за опазване на тези култури. Той е насочен главно към третиране на семената с комбиниране на два продукта:  НАТУРАЛИС – срещу телени червеи и хоботници, както и срещу какавидите на нощенките в почвата. Третирането на семената с продукта позволява гъбата да се внесе в почвата, да се развие там и дълго време да унищожава всеки от тези вредители.

Ако към този продукт се добави и ЕКОПРОП – зърнени – микробиологичен тор, който е симбиоза на няколко гъби и бактерии между които микоризи, триходерма и др., посочени върху опаковката на продукта, с ЕДНО ТРЕТИРАНЕ се получава най-добрият известен ефект срещу болестите и вредителите при тези култури.

Тази комбинация от НАТУРАЛИС + ЕКОПРОП – зърнени подобрява общото състояние на културите, повишава усвояването на хранителните вещества, което се дължи на стимулиращото действие на аминокиселините, отделени от псеудомонас и триходерма и е благоприятен стимул за развитие на кореновата система. Няма по-добър естествен фунгицид за борба с фузариума, питиум и ризоктония при тези две култури. Не се налага да се използват многократно химическите продукти. Ефектът е дълготраен и с висока ефективност. ЕКОПРОБ има не само лечебен, изкореняващ ефект като отличен фунгицид, но и позитивно въздействие върху самите растения. Икономическият ефект е другата страна на тази комбинация.

Прилага се само при третиране на семената и ги запазва от най-важните болести и още по-опасните вредители, които често са причина за разораване на площите.

Дози на приложение :

НАТУРАЛИС – 600-800 мл/дка

ЕКОПРОП зърнени – 100 гр. за 100 кг. семе, сипан директно във фунията при засяване на семената или воден разтвор 100 гр. в 2 л. вода за 100 кг. семе.

По материали на Амитица