Биопроизводителите подписват декларации за информирано съгласие за Кампания 2017


Кандидатите по мярка 10 „Агроекология и климат“ и мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020 за Кампания 2017 при приключване на заявленията си трябва да подпишат декларация за информирано съгласие. Документът е задължителен както за стопаните, които подават заявления за първа година, така и за тези, които подновяват петгодишните си ангажименти.

В декларацията земеделските производители изразяват писмено съгласие, че одобрението им за участие в двете мерки и предоставянето на финансова помощ за Кампания 2017 ще се извърши под условие за осигурен финансов ресурс. Това гласи Заповед № РД 09-361 от 13.04.2017 г. на министъра на земеделието и храните.

Въпреки че в заповедта на министъра на земеделието е посочено, че това съгласие се изисква само за кандидати по направление „Възстановяване и поддържане на затревени площи с висока природна стойност” (ВПС-1) по мярка 10 и кандидатите по мярка 11, декларацията се попълва от всички стопани. Причината е, че по време на самото подаване на документи няма как да се определи дали кандидатите няма да променят площите си. Това от своя страна може да доведе до поемане на нови ангажименти, за които е възможно да няма наличен бюджет.

За всички земеделски стопани, които имат поети задължения да спазват изискванията по двете мерки, бюджетът е осигурен. В наредбите за тях е посочено, че ДФ „Земеделие“-РА изплаща субсидиите до размера на бюджета по съответната мярка. Това е уредено в чл. 9 от Наредба 4 (приложима за мярка 11), съгласно който плащанията за биологично земеделие се предоставят в рамките на предвидените финансови средства по мярка 11„Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020 г. и в чл. 11 от Наредба 7 (приложима за мярка 10) относно агроекологичните плащания, които се предоставят в рамките на предвидените финансови средства по мярка 10 “Агроекология и климат“ от ПРСР 2014-2020 г.

ДФЗ