Биоземеделието е традиция и начин на живот


Валентина Мишева, земеделски производител, пред в. „Земеделска техника”

Развиваме биоземеделие от 30 години. Според мен за него има пазар в България, все повече клиенти залагат на био продукти и ги търсят. Продаването на нашите продукти става поетапно, когато узреят. Продаваме онлайн чрез билкова борса и на място в магазин „От манастира”. За нас това е родова традиция и начин на живот.

В село Долна Малина дворното ни място е приблизително 2 декара. Отглеждаме зеленчукови култури, овощни дръвчета, зеленолистни култури като лобода, киселец, цвекло, зелени подправки, калофер, девесил, мента, мурсалси чай. Отглеждаме лозя, билки и цветя в двора, сушим, правим лечебни мехлеми и чайове. Имаме парник, произвеждаме и семена и посадъчен материал. Разполагаме с фреза за оран, пръскачки и електрическа помпа за напояване. Майка ми, Димана Ненкова, финансист по професия, основно се занимава с производството. В стопанството са заети  и членовете на семейството – 2-3 човека се включват  при нужда и възможност, но почти с всички дейности се занимава тя – обработва, връзва, пакетира и продава. Почти на 80 години е, но коси, жъне, копае, наторява с био торове, полива, пръска с пестициди, плеви, продава на зеленчуковия пазар.

Имаме нужда от работна ръка, постоянно търговско място и транспорт. Имахме идея за финансиране по Европейски фондове, но нямаме достатъчно работници. Финансираме се сами, не участваме в европейски програми и нямам конкретни наблюдения върху тях.

Един от най-належащите ни проблеми е наводнението през 2005 година, което създаде много трудности в личното ни стопанство и възстановяването на сградите в него. Вече 12 години се възстановяват и разрушени метри ограда, за пенсионер е непосилно да плаща всички строителни разходи. Аз помагам на майка си в земеделския труд  и в търговската част, когато мога.

Доника Асенова