Беласица – планината на кестените и водопадите


 

Природен парк „Беласица” e разположен в едноименната планина, в югозападната част на България, на границата с Република Гърция и Република Македония.

Той е най-младият парк в България – обявен е със заповед № РД-925 от 28.12.2007 г. на министъра на околната среда и водите. Дирекцията на парка функционира от 1 септември 2008 г. Тя е на пряко подчинение на Изпълнителна агенция по горите към Министерство на земеделието, храните и горите.

Беласица е обявена за защитена територия, за да се опазят вековни букови и кестенови гори, чинарови местообитания, защитени и ендемични растителни и животински видове, както и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината.

кестени

Кестенът е символа на Природен парк „Беласица“. Ежегодно през есента в подножието на парка се организира „Фестивал на кестена“. Основната тема на събитието са кестените, но програмата включва и песни, традиционни танци и изложения, представени от хората в населените места, в района на планина Беласица.

Неповторимото биоразнообразие в защитената територия, богатото културно-историческо наследство и географското разположение са фактори, които спомагат района да се превръща в предпочитана за посещение дестинация.

Множеството пешеходни туристически маршрути предлагат достъп до уникалната природа на планината. Освен традиционни туристически излети до билото на планината или до някоя от туристическите хижи, Беласица предлага и възможност за посещение на изключително красиви водопади. Беласишките водопади: Лешнишки, Камешнишки, Яворнишки, Мангъро и Дъбицата са разположени в живописни местности.

Лешнишки водопад

В защитената територия има изградени и тематични маршрути. При преминаването по тях от информационните табла посетителите имат възможност да се запознаят с интересни факти за растенията и животните, свързани с тематиката на съответния маршрут.

част от посетителския център в сградата на ДПП

В сградата на Дирекция на Природен парк „Беласица” е изграден информационен природозащитен център. Той се намира в село Коларово и предлага на гостите си вълшебна разходка из беласишките кестенови гори.

За повече информация: www.belasitsa.net

По материали на парк „Беласица”