Актовете за одобрение по училищните схеми за учебната 2019/2020 година ще се издават по реда на действащата наредбa


С oпределение № 12586 от 25.09.2019 Върховният административен съд на Република България – петчленен състав, окончателно отхвърли искането за спиране действието на Постановление №32 на Министерски съвет от 22.02.2019 г. за изменение и допълнение на Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – схема „Училищен плод“ и схема „Училищно мляко“ по отношение на § 23 от преходните и заключителни разпоредби на Наредбата, съобщиха от пресцентъра на ДФЗ.

С приемане на това определение, по силата на § 23, ал. 2 от преходните и заключителни разпоредби на Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – схема „Училищен плод“ и схема „Училищно мляко“ към настоящия момент всички актове за одобрение на доставчици по училищните схеми, издадени през 2018 година, прекратяват своето действие с приключването на учебната 2018/2019 година, независимо от срока, за който са били издадени.

Пристъпва се към незабавни действия за издаване на актове за одобрение на заявители по схемите за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения по подадените заявления по реда, въведен с постановление № 32 на Министерски съвет от 22.02.2019 г. за изменение и допълнение на наредбата.

Промените в нормативната уредба, която урежда прилагането на училищните схеми, въведени през февруари и март 2019 година, осигуряват по-голяма гъвкавост на учебните заведения при участието им в схемите. Изборът на заявител е предвидено да се извършва изцяло от детската градина/училището, като избраният заявител от своя страна има ангажимента да подаде заявление за одобрение в ДФ „Земеделие“.

Към момента по схема „Училищен плод“ са подадени 133 броя заявления за одобрение, обхващащи 2515 учебни заведения, а по схема „Училищно мляко“са подадени 102 броя заявления за одобрение, обхващащи 2262 учебни заведения.