Аквариумът към Института по рибни ресурси отбеляза празника на Варна с експозиция за най-малките посетители


 

Аквариумът към Института по рибни ресурси, ССА отбеляза празника на град Варна със специална експозиция. Входът бе безплатен за най-малките посеители и намален за ученици.

Новaта специална експозиция в Аквариума е представянето на малка колекция от риби, препарирани чрез метод, наречен диафонизация, т.е. телата им придобиват напълно прозрачен вид с ясно разграничими по цвят хрущяли и кости. Съхранените по този начин екземпляри се консервират продължително време в безвредни за здравето на човека агенти. В момента се работи по разширяване на колекцията. Освен че те са изключително атрактивни модели, този метод се използва и в биологията и медицината за определяне на видова принадлежност при трудно отличаващи се по външни белези риби и други организми.

Институтът по рибни ресурси, Варна (ИРР) към Селскостопанска Академия е учреден през 1932, като Морска биологична станция с aквариум, който е най-старият на Балканския полуостров. В експозицията могат да се видят морски, речни и екзотични риби, и някои други хидробионти, като костенурки и тритон. От морските представители, характерни за нашия Черноморски басейн може да се запознаете с морска котка, лястовица, змиорка, както и морски дракон, който е най-отровната риба в Европа. От екзотичните видове интересни представители са пираните, сред тях има растителноядни и хищни.

Институтът по рибни ресурси, Варна (ИРР) към Селскостопанска Академия успешно съчетава изследователската дейност върху Черноморската екосистема, научно-популярните лекции, изнесени от научните сътрудници и атракционната дейност.