АЗПБ на среща с Еврокомисията


По инициатива на ГД АГРИ на Европейската комисия, на 5 юли в МЗХ се състоя среща с представители на АЗПБ, за да получат обратна връзка от страна на неправителствения сектор, относно прилагането на мерките през първата година на ПРСР 2014-2020. Другите поканени браншови организации бяха Националната асоциация на младите фермери в България, Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция и Българска асоциация „Биопродукти“.  Те имаха възможност да зададат своите въпроси пред представители на Управляващия орган на ПРСР – дирекция „Развитие на селските райони“ към МЗХ и представители на Държавен фонд „Земеделие“.

АЗПБ поиска Европейската комисия да допусне инвестициите за напояване при следващия прием. Асоциацията подчерта, че напояването за фермерите е дългоочаквано и крайно необходимо за ефективното и устойчиво функциониране на стопанствата, особено в условията на климатични промени.

Друг важен въпрос, който АЗПБ постави пред ГД АГРИ, е коригирането нивата на референтните цени след приключил прием, което доведе до промяна на финансовата рамка на проектите и риск за цялостното неизпълнение от бенефициентите.

От ЕК отговориха, че всяка държава – членка има свободата да избере обективен и прозрачен начин за оценка на допустимите разходи и че е удачно прилагането на нов публичен метод за набиране на оферти през следващия прием. Това е метод, който АЗПБ е предлагала във времето и се прилага в други държави – членки. Идеята е запитванията за оферти да са отворени и да се намират в един сайт, достъпен за всички (включително за бенефициенти и доставчици).

По материали на АЗПБ