Агроединението е формула за успех


Интервю с г-жа Елисавета Маркова, управител на Варекс ООД

Г-жо Маркова, представете фирма “Варекс ООД.

– ВАРЕКС ООД е основана през 1993 година с преобладаващо търговска дейност, свързана с износ на хранителни продукти и търговия със селскостопанска техника. От 2006 година фирмата съсредоточава бизнеса си към разработване пазара на нови технологии в почвообработките и свързаните с тях продукти. Първоначално представихме гамата продукти на английския производител с марката SIMBA за прилагане на революционната за времето безоранна технология на почвообработка. Интересът бе много голям и това положи началото на контактите ни с фермери, които обичат предизвикателството на иновативните технологии. Последва първият ни контакт с корпорация AGCO за верижните трактори Challenger, които идеално се комбинираха със SIMBA машините. Постепенно разширихме гамата от машини и създадохме представителства на ВАРЕКС в по-големите земеделски центрове – Пловдив, Стара Загора, Добрич, Русе, Плевен, Монтана и София до пълно покритие на територията. Численият състав на фирмата се увеличи и успяхме да създадем сплотен колектив от млади и много отговорни в работата си специалисти, чиято квалификация се повишава с постоянни обучения. През годините настъпиха промени в продуктовата и брандовата политика на основните ни партньори и ние трябваше бързо да се адаптираме към новите условия. В момента наш основен партньор за доставка на самоходна техника е корпорацията AGCO за познатите и предпочитани от българските фермери колесни трактори, зърнокомбайни, сламопреси, товарачи и прикачен инвентар с марките MASSEY FERGUSON, LAVERDA и FELLA, както и следпродажбеното обслужване на машините CHALLENGER. Други наши партньори са италианският производител на самоходни пръскачки GRIM, а за прикачен инвентар производителите на GREAT PLAINS, GALUCHO, LEMKEN, SEPPI-M, KURT и PEZZOLATO. Всички машини се характеризират с отлични технически параметри, ефективност и висока производителност.

Получавали сме различни награди от нашите партньори. Двете най-значими от тях са за дилър на годината – от SEPPI-M през 2014 г. и от CHALLENGER през 2015 г.

На какво се дължи доверието и дългогодишното ви сътрудничество с вестник „Земеделска техника”?

– „Земеделска техника“ е популярен вестник в бранша и публикуването на новости на неговите страници допринася за информираността на широк кръг читатели. Това е нашето желание – да популяризираме машините, които продаваме и да уверим потенциалните ни клиенти, че ние не само предлагаме машини, но и безотказно качествено сервизно обслужване и оригинални резервни части.

Наименованието „Земеделска техника“ подсказва на читателската аудитория професионалната насоченост на вестника към темите, касаещи механизацията в земеделието. На страниците му може да се прочетат мнения на водещи капацитети от различни институции, всяка от които има касателство със земеделието. Екипът на вестника показва постоянство в обективното отразяване на информация от бранша, в търсенето на нови и все по-интересни рубрики, за да заинтригува читателите си. Затова ние считаме, че е важно да присъстваме на страниците на „Земеделска техника“ и да публикуваме регулярно материали относно техниката, която предлагаме на българския пазар и събития, свързани с дейността на нашата фирма.

– Защо участвате в Отличието „Принос в механизацията на земеделието”?

– С участието си в конкурса за Отличие „Принос в механизацията на земеделието“ ние представяме най-новите модели машини, които са свързани с иновативни технологии на обработки в земеделието. Те следват тенденции, които е важно да се популяризират както сред професионалните среди, така и сред земеделците. Считам, че формат като Отличието е необходим, тъй като той събира на едно място всички заинтересовани от повишаване качеството и ефективността на механизацията в земеделието в нашата страна.

Единението на образование, наука и бизнес безспорно е чудесна формула за успех. То е особено необходимо в нашия сектор поради разнообразието и специфичните условия, при които се развива. В основата стоят екологично съобразените дейности по производство на храни за качественото изхранване на населението – дълга верига от дейности, където образованието, науката и бизнеса трябва да взаимодействат в синхрон. АГРОЕДИНЕНИЕ е много точно изражение на това взаимодействие.

– На какво трябва да акцентира вестника, за да стане още по-полезен на  агросектора?

– За да бъде търсен и четен, вестникът трябва да дава богата информация за актуални събития – новини от административен характер и коментари от компетентни лица; новини от международната специализирана преса относно технологии и машини и съответните коментари на представители от академичните среди; интервюта с популярни личности от бранша.

 – Какво ще пожелаете на изданието и на неговите читатели по случай 30-годишнината му?

– Както вече споменах, нашата фирма е в постоянно търсене на нови предизвикателства по отношение на техниката за различните дейности в стопанствата. Новите продукти имат необходимост от представяне и читателите на вестник „Земеделска техника“ ще са сред първите информирани.

На екипа на изданието пожелавам творчески заряд и позитивна енергия, която да захрани следващите минимум 30 години присъствие на пазара. С уважение и лични симпатии, на госпожа Бобева, главен редактор на изданието, пожелавам крепко здраве и неуморно търсене на нови инициативи в полза на сектора. На многобройните читатели на вестника пожелавам всичко, което ще допринесе за тяхното благополучие и безпределно щастие!

Доц. д-р инж. Милка Бобева