Аграрният университет и водещи германски фирми подготвят специалисти за модерно българско земеделие


Аграрният университет – Пловдив е висше училище с богата традиция и модерен облик. Промените, осъществени през последните години, са насочени към все по-тясно обвързване дейността на университета с практиката, с реализацията на кадрите и с новите тенденции в селското стопанство.

АУ осигурява и поддържа високо качество на обучение, което неизменно е свързано и с практическата подготовка на студентите. Много фирми от аграрния сектор проявяват интерес към сключване на договори за студентски и преддипломни стажове, осигуряват стипендии за мотивираните студенти, изнасят публични лекции, споделят добрите практики.

АУ има договори за сътрудничество с немските фирми BASF, LEMKEN, HL TOPMIX, IFW-EXPO, като съвсем наскоро подписа меморандум и с CLAAS, която е най-големият производител на селскостопанска техника в Европа и предоставя дигитални технологии за развитие на прецизно земеделие и за опазване на околната среда.

Целта на сътрудничеството с германските фирми е запознаване на студентите от АУ с най-новата селскостопанска техника и разработени технологии, осигуряване на стажантски програми и привличане на завършилите за реализация в тези фирми и представителствата им за България. Предвиждат се демонстрации на немската агротехника на територията на АУ, като специалисти ще обучават студенти, докторанти и фермери от региона.

Други съвместни инициативи, които представляват интерес за студенти от различни специалности и преподаватели, са презентациите на най-новите постижения и продукти на германските фирми от аграрния бизнес. Така например Николай Колев, мениджър продажби, представи дейността на Лемкен – България и изрази готовност да посреща студенти за практическо обучение, тъй като разполагат с демонстрационни земеделски машини от висок клас.

Във връзка с повишаване качеството на обучение АУ се вслушва в мнението и препоръките на работодателите при обсъждане на учебните планове и програми за обучението в бакалавърска и магистърска степен, включва представители на аграрния бизнес в изпитните комисии за държавните изпити на завършващите студенти.

Тези инициативи станаха възможни с любезното съдействие на д-р Майерс Жерболе – доскорошен дългогодишен съветник към Министерството на земеделието и храните на Република България, и на г-н фон Арним – председател на Българо-германската работна група по земеделие и хранителна промишленост.

АУ