Аграрен университет, Пловдив


2018 година ще остане в историята на Аграрния университет – Пловдив с две значими събития, получили европейски и международен отзвук

В рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС Аграрният университет бе домакин на Втората международна знакова конференция на високо равнище на Европейската комисия „Храни 2030 – наука и иновации за осигуреност, хранене и качество“. Подготовката на проекта и организацията за провеждане на конференцията, проведена в периода 14-15 юни 2018 г., започна през 2017 г. В рамките на девет месеца екипът положи максимални усилия, които бяха високо оценени от участниците в събитието – евродепутати, министри, директори на дирекции на ЕК. В процеса на подготовката Джон Бел, директор на дирекция „Биоикономика“ към Генерална дирекция „Наука и Иновации“ на ЕК заяви: „Това е изключително добра възможност за Пловдив, защото ще се обсъжда темата за бъдещето на храните и хората, работещи в сектора. Ще присъстват много влиятелни хора от науката и индустрията.”

Аграрният университет – Пловдив имаше честта да посрещне над 300 гости. Конференцията предостави платформа за дискусии на участници от 32 държави относно новите подходи в научните изследвания и иновациите като двигател на трансформацията на устойчивите агро-хранителни системи и като средство за гарантиране на безопасността на храните в променящия се свят, засегнат от въздействието на климатичните промени, недостига на ресурси, намаляване на биоразнообразието, недохранване или нездравословно хранене, промяна на демографските процеси и миграцията. В събитието взеха участие комисарят по здравеопазване на Европейската комисия г-н Андриукайтис, генералният директор на Генерална дирекция ”Наука и иновации” на Европейската комисия г-н Жан-Ерик Паке, директорът на дирекция “Биоикономика” при ГД “Наука и иновации” г-н Джон Бел и представители на Европейската комисия и европейски агенции за научни изследвания и иновации, представители на европейски и световни научни институции. Съгласно програмата на конференцията бяха организирани пленарни заседания с водещи лектори, паралелни сесии с интерактивни панелни дебати, културни изяви и изложбена площ за представяне на новаторски изследователски инициативи, мрежи, стартиращи фирми и устойчиви хранителни технологии. Преподаватели, студенти и служители на АУ активно съдействаха за успешното провеждане на форума и съпътстващите инициативи.

На организираната от Аграрния университет специална среща на ректори на сродни университети, представители на бизнеса, Министерството на образованието и науката и Еврокомисията с генералния директор на генерална дирекция “Наука и иновации” г-н Жан-Ерик Паке на 15 юни 2018 г. проф. Янчева и проф. Попов запознаха участниците с проблемите и възможностите за по-ефективни научни изследвания. АУ направи конкретни предложения и потвърди готовността си да участва в съвместни инициативи и програми (Хоризонт 2020, Хоризонт Европа, ERA-NET и BIOEAST).

Като паралелно събитие във фоайетата на двата учебни корпуса бе разположена експозиция на иновативни храни “Food Village”. На 21 щанда бяха представени уникални проекти и технологии на храни на бъдещето.

Другото значимо събитие бяха Международни дни на полето. През юни на учебно-опитното поле на АУ се проведе първото им издание за България. Изложението бе организирано съвместно с Германското земеделско дружество (DLG) и IFWexpo Heidelberg GmbH. Световноизвестният формат позволи на площ от 150 дка да бъдат представени в реални условия технологии за отглеждане и развитието на различни култури.  По време на събитието се проведоха редица семинари за почвен профил, растителна защита и демонстрации на селскостопанска техника в реални условия.  Още в хода на подготовката на демонстрационните площи се включиха студенти-доброволци. Те участваха в създаването на посевите, в обработката, в цялостната организация, а по време на изложението – в регистрацията, информационното обслужване и техническа помощ за участници и посетители.

В рамките на три дни учебно-опитното поле на Аграрния университет бе място за среща между академични среди, представители на аграрния бизнес, специализирани медии, студенти. Възпитаници на университета, които заемат позиции във фирмите участници и посетители на форума, също се срещнаха помежду си, с ръководството на висшето учебно заведение, със свои преподаватели. На Международните дни на полето се представиха български и чуждестранните фирми, за да покажат своите постижения, за да може аграрният сектор да бъде модерен, ефективен и да отговори на предизвикателствата, които стоят пред него, а именно осигуряване на храна за все по-нарастващото население.

проф. д-р Христона Янчева,

ректор на АУ