Аграрен университет – Пловдив


Аграрният университет – Пловдив посреща своя 75-годишен юбилей в сложна и непозната обстановка, но със свободен дух и интелектуални предизвикателства, с доказано високо обществено признание като водещ в аграрното образование, наука и бизнес в страната и предпочитан международен партньор.

Историята и традициите на университета неизменно следват политическото и културно развитие на страната, белязани от динамични промени.

В исторически план, на базата на многогодишния опит и добри практики на поколения земеделци, се зараждат и основите на земеделското образование още преди повече от 140 години. През 1945 г. е приета Наредбата-закон за създаване на първия извънстоличен държавен университет в Пловдив с два факултета: Агрономо-лесовъден и Медицински. Агрономо-лесовъдният факултет полага основите на днешния Аграрен университет.

С изградената модерна инфраструктура, днес Аграрният университет се превръща в атрактивен образователен център и място за провеждане на конкурентоспособни фундаментални и приложни научни изследвания, ориентирани към потребностите на бизнеса и насочени към настоящото развитие на сектора за адекватно интегриране в европейското земеделие.

Възпитаниците на АУ са мотивирани, с креативно мислене, предприемачески умения и самочувствие за успешна ре­ализация на българския, европейския и международния пазар на труда. Получа­ват уважение и признание навсякъде по света.

Академичните традиции през годините, многобройните престижни събития, на които Аграрният университет е домакин, и най-ценното богатство – възпитаниците – правят университета разпознаваем на местно, национално и международно ниво.

От името на Академичното ръководство на Аграрния университет – Пловдив бих желала да поздравя най-сърдечно колектива на в. „Земеделска техника“ и лично главния му редактор доц. д-р Милка Бобева по повод 30-годишнината на изданието, добило широка популярност сред земеделските производители и заемащо своето достойно място сред националните печатни периодични медии. Поздравявам Ви за интересните рубрики, които дават консултации и информация за новостите в съвременното земеделие,  актуална информация, свързана с проблемите на аграрната политика и  аграрното образование.

Аграрният университет е Ваш неизменен партньор, защото модерното земеделие е немислимо без научните постижения и доброто образование. Аграрната наука разработва проекти и продукти, които бързо променят практиката.

Като съучредител на Отличието „Принос в механизацията на земедели­ето”, Аграрният университет – Пловдив ще продължи да съдейства за продължаването на една нова традиция – информация за инова­циите в земеделието. Тазгодишното седмо издание на Отличието, с актуален надслов АГРОЕДИНЕНИЕ – ОБРАЗОВАНИЕ • НАУКА • БИЗНЕС, се утвърждава като водещо събитие в аграрния сектор в страната.

Проф. д-р Христина Янчева

Ректор на АУ – Пловдив