Fendt_900_Vario_1

Новият Fendt 900 Vario


С новата серия 900 Vario Fendt представя на пазара напълно нов продукт, който отново поставя нови мащаби в горния мощностен клас. Новите модели са създадени според нуждите на големите стопанства. Редица технически новости, относително ниското собствено тегло и дизайнът позволяват разнообразното приложение на серията. Така продължава успешната история на тракторите от серия 900, която започна с Fendt 926 Vario през 1995 година на Agritechnica.

5-те нови модела от серия 900 (930 Vario, 933 Vario, 936 Vario, 942 Vario) са в мощностния диапазон между 296 – 415 к.с. и покриват спектъра на мощност между серия 800 Vario и серия 1000 Vario.

С новия топ модел Fendt 942 Vario серията излиза за първи път значително над 400 к.с. мощност. Новото поколение трактори от серия 900 Vario са изключително универсални в приложението си. Създадена за тежки теглителни работи или работа със силоотводен вал, тази серия е подходяща и за транспорт със скорост от 60 км/ч. Ниското номинално тегло от само 11.7 тона и интегрираната система за регулиране на налягането в гумите VarioGrip, правят  серията  идеална за работа с ниско уплътняване на почвата и висока теглителна сила. Тя притежава модулно оборудване със или без задна навесна система, заден силоотводен вал, преден ВОМ, обръщане на пулта за управление на 180 градуса и редица  варианти на хидравлика, тегличи, които са съвместими с всички видове инвентар.

Всички модели от новата серия 900 са оборудвани с изцяло нов 6-цилиндров двигател MAN, предназначен за Fendt, с обем от 9 литра и VTG турбокомпресор с променлива геометрия на турбината; Интервалът на смяна на моторното масло е увеличен до 1000 моточаса. Задвижването на Fendt VarioDrive е с перфектната Vario-трансмисия TA 300; Концепцията Fendt iD за ниски обороти се използва за първи път в серия 900 Vario. Номиналните обороти на двигателя са 1700 об/мин. По време на работа на празен ход оборотите на двигателя са 650 об/мин. Fendt 900 Vario достига максимална скорост от 60 км/ч при икономичните 1450 об./мин., 50 км/ч при 1200 об./мин., а при 40 км/ч са само 950 об./мин. Максималният въртящ момент от 1970 Nm е само 1100 об./мин. при модела Fendt 942 Vario. В зависимост от почвените условия въртящият момент се разпределя динамично върху предния и задния мост. Предният мост се задвижва отделно. Отделянето на задната и предната ос предотвратява напрежението на пътя и на завоите и позволява пълно сцепление на полето. Особено по време на завиване, тракторът се издърпва активно. Резултатът е малък радиус на завиване с пълно сцепление.

Развитието на Fendt 900 Vario включва и въвеждането на новия етап на емисиите V (ЕС). Отработените газове се пречистват със система за последваща обработка на газовете, като се използва катализатор за окисление на дизелово гориво, филтър за твърди частици и популярната селективна каталитична редукция (SCR). Двигателят MAN работи с Common-Rail система с налягане при инжектиране от 2500 бара. Това високо налягане оптимизира горенето.

С новия Fendt 900 Vario се предлага нов клас кабина – Fendt Life. Въвежда се най-новата свързаност за показване на машинни данни от 900 Vario в реално време. С основния телеметричен пакет се получават целият хардуер, който е необходим, за да запишат и изпратят данните за различни нови дейности.

Fendt Connect е централна телеметрична система за анализ и управление на машините. Тя чете, съхранява и оценява машинни данни, изпращайки данни през мобилната мрежа. Тази информация помага да се управляват машините където и да са и да оптимизират настройките им.

Клиентът винаги запазва собствеността върху машинните си данни. Оперативната статистика и агрономическите данни не се съхраняват, нито предават. Целият процес отговаря на строгите разпоредби на Европейския регламент за защита на данните.

Екранът на таблета служи като допълнителна зона за показване на Vario-терминала. Smart Connect помага на водача да показва информация, която е само за целите на контрола. Това е стандартно оборудване за всички модели ProfiPlus.

Новият Fendt 900 Vario е проектиран за тежка теглителна работа. За да отговори на изискванията, има и 60-инчов вариант на гуми на новата серия.  Може да се регулира налягането на сдвоените гуми комфортно от кабината, дори по време на движение.

Новият Fendt 900 Vario разполага с модулна хидравлична система. Има 2 помпи (LS) с капацитет 165 или 220 литра. Може да се инсталира допълнителна хидравлика с висока производителност от 430 л/мин. с два независими хидравлични кръга. Две автономни аксиално-бутални помпи отговарят на изискванията за различни нива на дебит и налягане в двата активни хидравлични кръга. Дебитът е 220 л/мин при контролна помпа 1 и 210 л/мин при контролна помпа 2. С вградените ограничители на налягането, помпите винаги доставят необходимото количество масло в активните си вериги според налягането. Високата хидравлична мощност е съобразена с концепцията за ниска скорост Fendt iD.

Допълнителни екстри: Информационна система Infotainment; Прибиращо се, многофункционално отделение за инструменти; система TIM (управление на трактора) – настройките на трактора и инвентара се оптимизират; Fendt TI Headland: Интелигентно управление на полето – активиране на последователност от дейности; Електрически телескопични огледала; Нова система за заключване.

Новата серия Fendt 900 Vario ще се предлага по желание на клиента и с Fendt Care програма за удължаване на гаранцията до 8 години или 8 000 моточаса.

По материали на Златекс