Национален събор на овцевъдите в България


От 6 до 8 май 2016 г. край Петропавловския манастир до гр. Лясковец ще се проведе петото юбилейно издание на Национален събор на овцевъдите в България. Събитието се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Съборът е единствен по рода и мащабите си не само в България, но и на Балканския полуостров и без аналог в Европа. Той е микс от традиция и съвремие, история и настояще, наследство и перспективи в овцевъдството, което е общия поминък на всички европейски държави и е в основата на битовата култура, фолклора и занаятите, които продължават да съществуват и развиват в цяла Европа и днес.

Изложението ще е на площ от 100 дка, на които ще има 2 сцени, над 5500 кв. м. изложбени площи и временни съоръжения, шатра от 1300 кв. м. за представянето на различни видове овце и кози, коневръз, терен за състезанията по теглене на товари от коне тежковози, електропастири, изложбена площ за техника и съоръжения за животновъдството и др.

За събитието пристигат представители на над 20 браншови организации от Европа и Централна Азия. На 8 май в Парк хотел „Арбанаси”, в с. Арбанаси, те ще се включат в кръгла маса на тема  „Състояние и перспективи на овцевъдството”. На форума ще бъде представен овцевъдният отрасъл в  10 държави от Европейския съюз, Молдова, Сърбия, Черна гора, Македония, Турция, Грузия, Азербайджан, Киргизстан, Таджикистан и др.

В програмата на Събора са включени фермерски състезания по доене и стрижба на овце, по теглене на товари от коне тежковози, по майсторско обезкостяване на агнета, по товарене на бали в пикапи, аукцион за племенни животни и др. Ще се проведе ХХХІV Национален селекционен преглед-изложение на Каракачанско куче, специализирана изложба на Българско овчарско куче, изложения на кози и на Плевенска черноглава овца.

Край Петропавловския манастир ще има занаятчийско изложение, зона за директни продажби на продукти от овче и козе мляко и месо, конкурси за най-добро сирене и кашкавал, чевермета по родопски, Гергьовски курбан с Ути Бъчваров, нестинари, народни борби и веселия. Във фолклорната програма ще участват представителни групи на Федерацията на каракачаните в България и на Армъните в България. На 6 и 7 май посетителите ще могат да видят демонстрации на бойни учения на старите българи в спектакъла „Багатур”.

В мобилни експозиции национални и регионални музеи от страната ще представят развитието на овцевъдството у нас през вековете. На две сцени ще се проведе Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце” за изпълнители в областта на музикалното и танцовото фолклорно изкуство, словесния фолклор и изобразителното изкуство.  Посетителите ще могат да видят и изложбата от Националния конкурс за детска рисунка на тема “Гергьовден и овчарството“.

Националният събор на овцевъдите в България се провежда ежегодно край Петропавловския манастир от 2012 г., а през миналата година събитието бе посетено от над 160 000 души.

 По материали на НАРМОБ