Вестник Земеделска техника бр 11 / 2014 година


Вестник Земеделска техника бр 11 / 2014 година

Изтегли борй 11

Темите на eдинадесети брой  /580/ 2014 г. на в. „Земеделска техника” са  „Земеделска и горска техника” и „Земеделието по региони”. В рубриката „Трибуна” е публикувано интервюто на председателя на Селскостопанската академия  доц. д-р Христо Бозуков „Тютюнопроизводството на Българи”. В него авторът прави анализ на състоянието и перспективите за развитие на този отрасъл в земеделието.

Поместен е и разговор с Гергана Янева – зеленчукопроизводител от Ивайловград. Тя разказва за трудностите и проблемите пред българските производители в района на Родопите.

В материала „Добив на дървесина” директорът на Южноцентралното държавно предприятие, гр. Смолян, инж. Айнур Ибрямова информира за добива на дървесина в 36-те териториални поделения на предприятието.

На страницата има кратко съобщение за наградата „Св. Хубърт”, връчена на директора на Изпълнителната агенция по горите инж. Григор Гогов, за заслуги в опазването на дивеча и ловното дело.

В рубриката „Земеделието по региони” е представена област Кърджали. В публикацията „Машините са недостатъчни в земеделието” на инж. Илия Стоев, началник сектор в РС на КТИ Кърджали, който прави преглед на състоянието на машинния парк в областта. Статията „Проблемите на планинското земеделие” на екипа на Териториалния офис на НССЗ в Кърджали

представя  някои проблеми на земеделието в Източните Родопи  и стъпките за разрешаването на някои от тях, както и  работата на Службата с производителите в областта.

В рубриката „Отблясък от събитието” е поместен материал за новия търговско-сервизен център на Златекс ООД, открит в град Плевен. На официалното тържество бе съобщено, че фирмата вече е представител и на марката Valtra.

„Титан Машинъри”  представя новия си агро-център за употребявани земеделски машини, изграден в с. Борован, Врачанска област. Има и кратко изявление на зърнопроизводителя от с. Борован Валентин Иванов.

Поместена е кратка анотация на новата книга „Торене на земеделските култури” на проф. д. с. н. Стефан Горбанов за минералното хранене на растенията.

Включена е и бизнес информация за нормативните актове, публикувани през м. март т. г. , предоставена от адвокат Маргарита Попова.

В рубриката „Земеделски пазар” се предлагат различни земеделски машини – нови и втора употреба с техните цени, резервни части, земеделски земи и др.

По данни на САПИ са включени цените на основните хранителни продукти към 04. 06. 2014 г. Има и кратки земеделски новини по данни от МЗХ.

В броя са публикувани реклами на известни български фирми, предлагащи  цялостно правно, техническо и икономическо обслужване и на фирми за земеделска техника, машини и съоръжения за напояване, строителна техника, автомобили, торове, препарати и др.