Вестник Земеделска техника брой 12 / 2014


Вестник Земеделска техника брой 12 / 2014

Изтегли брой 12 от тук

Темите на  брой дванадесети  /581/ 2014 г. на в. „Земеделска техника”  са „Земеделска техника” и Земеделието по региони”.

В рубриката „Земеделска техника” е публикувано съобщение на инициативен комитет от ССА, РУ „А. Кънчев”, Аграрен университет, Пловдив и в. ”Земеделска техника”, че във връзка със 120-годишнината от излизането на първия земеделски вестник „Орало” и началото на ерата на механизацията в българското земеделие, е учредено отличието „За принос в механизацията на земеделието”. То ще бъде присъждано всяка година на 1 декември, рожденият ден на в. „Земеделска техника”.

Поместена е информация за две предстоящи международни научно-технически конференции. Първата е „Машини за селското стопанство” и ще се проведе на 19 и 20 юни т. г. в град Варна. Организатори са Научно-техническият съюз по машиностроене, Русенският университет „Ангел Кънчев” и Българската асоциация по механизация на земеделието. Учени от България, Русия, Германия, Полша, Украйна, Грузия, Казахстан, Унгария, Сърбия, Турция и Иран ще представят над 50 научни доклада.

Втората е ХХІІ-та Международна научно-техническа конференция Тrans&Motauto’13 по автомобилна, железопътна, авиационна, подемно-транспортна, пътно-строителна, земеделска и военна техника и технологии, която ще  се състои във Варна на 23 и 24 юни т. г. Организатори на научната проява са Научно-техническият съюз по машиностроене, Техническите университети в София и Варна, Русенският университет „А. Кънчев”, Аграрен университет, Пловдив и др.

Включен е материал на Светлана Боянова, председател на Института по агростратегии и иновации, в който са изложени целите и задачите на Института, както и предстоящите стъпки за реализацията на неговата програма.

В статията „Овършаване на сусама” е представена научната разработка на екип специалисти от РУ „Ангел Кънчев” – инж. А. Кенанска, проф. д-р инж. Б.Борисов и доц. д-р инж. Б. Колев, за създаване на машина за прибиране на сусам.

В рубриката „Трибуна” са публикувани материали за състоянието на земеделието в област Варна: „Полезни практики за земеделските стопани ” от Юри Зарев, Териториален офис на НССЗ, Варна” и „Цената на успеха е професионализъм във всичко” от Кирил Жендов, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

В рубриката „Информация” управителят на А-Агро Яна Петрова предлага на вниманието на земеделските производители Течния тор УАН, особено подходящ за предсеитбено торене, както и за подхранване на зимни и пролетни полски култури.

По материали на Рапид КБ е представена новата безстепенна автоматична скоростна кутия ЕQ 200, която прави работата на селскостопанската техника  по-икономична и по-ефективна.

Висококачествените семена, предлагани на българските земеделски производители  от фирма БУЛГЕТ – 98, са описани в информация на управителя Антон Велев.

В бизнес информацията на адвокат Маргарита Попова са посочени новите нормативни актове за земеделието от м. април 2014 г.

В рубриката „Земеделски пазар” се предлагат различни земеделски машини – нови и втора употреба с техните цени, резервни части, земеделски земи и др.

По данни на САПИ са включени цените на основните хранителни продукти към 11. 06. 2014 г. Поместени са и кратки земеделски новини по информация от МЗХ.

В броя са публикувани реклами на известни български фирми, предлагащи  цялостно правно, техническо и икономическо обслужване и на фирми за земеделска техника, машини и съоръжения за напояване, строителна техника, торове, препарати и др.