SEPPI-M

SEPPI M – специалистът по мулчиране


Устойчивият растеж на една семейна фирма

SEPPI M. S.p.A. се намира в сърцето на Алпите, в град Калдаро, провинция Болцано (Южен Тирол), в Северна Италия. Основана е през 1939 година. След Втората световна война компанията все повече се концентрира върху производството на селскостопански машини за овощни градини и лозя. По онова време философията е била „Да се улесни работата на фермерите чрез иновативни машини“.

През 1980 г. Лучано Сепи разработва първия горски ротор. От този момент SEPPI М. се концентрира само върху производството на мулчери. Слоган на фирмата е „специалист по оборудване за мулчиране“, а продуктите ѝ са световноизвестни – селскостопански, горски и промишлени мулчери, трошачки и косачки за прикачване към трактори, хидравлични багери и товарачи. SEPPI M произвеждат първият в света мулчер 4 в 1: Събира – Мулчира – Раздробява – Разпределя биомаса върху всяко ремарке.

От 2008 г. официален представител на Seppi-M за България е „ВАРЕКС“ ООД.

Seppi-M произвежда пъстра продуктова палитра, съдържаща общо 11 гами прикачна техника. Основно конструкцията на мулчера включва ротор с подвижни чукове или фиксирани зъби. Той се задвижва чрез силоотводен вал на трактор или чрез хидравлика от базовата машина (багер, челен минитоварач).

Първата произвеждана група е на класическите мулчери за среднотежки натоварвания. Те са предназначени за прочистване на тревисти терени, пасища, ливади, овощни градини, лозя и т.п. Монтират се на трактори с мощности от 20 до 95 к.с. Използват се за раздробяване на растения с дебелина на ствола от 3 до 7 см, обикновено храсти, шипки и др.

Втората гама включва мулчери за тежки приложения, като необходимата мощност на тракторите започва от 100 к.с. и достига 250 к.с. Те предлагат по-голяма работна ширина и се справят със стебла на храсти и дървета до 11 см. Прилагат се успешно за прочистване на широки терени за ски писти, игрища за голф, летища и др.

Третата група е съставена от мулчери за прочистване на терени от трева и храсти край пътища. Мулчерът разполага със секция, която може да се изнася хидравлично настрани, извън габарита на трактора, а и да следва профила на терена, също хидравлично. Различните модели изисикват мощност на трактора от 40 до 150 к.с.

Специално място в продуктовата палитра заемат горските мулчери, които повалят дървета и ги раздробяват. Необходимите мощности за трактора са от 80 до 500 к.с., в зависимост от модела. Диаметърът на ствола започва от 12 см и достига при най-мощните модели до 60 см. Допълващ продукт са прикачните устройства за премахване на пънове и коренища, в т.ч. и в дълбочина до 50 см. Освен за трактори Seppi-M произвежда такива устройства и за монтаж на стрелата на багер с хидравлично задвижване.

Важна е и гамата от прикачни раздробители за камъни и мултифункционални машини за надробяване на камъни и дънери, които се използват при обработване на каменисти терени и за изготвяне на обезопасителни горски пояси и за стопански цели. Те могат да надробяват камъните, да мулчират растителността и да култивират почвата в дълбочина. За различните големини се изискват мощности на трактора от 100 до 500 к.с.

Още практични и ефективни модели

Разнообразни на видове и модели са гамите с хидравлични мулчери. Те използват дебит и налягане от хидравличната система на базовата машина, като въртенето на ротора става чрез хидромотор. Мулчерите за монтаж на стрелата на багер могат да се монтират на екскаватори с маси от 2 до 35 т. Особено популярни са моделите за монтаж на челни минитоварачи – на практика има разработени варианти за всички видове и класове минитоварачи с повишен дебит и налягане (High Flow), както и за друга техника с хидростатично задвижване с мощност дори до 550 к.с. При хидравличните мулчери Seppi-M произвежда също модели за монтаж на стрела на трактор, която разполага с много степени на свобода на завъртане и насочване, което дава възможност за мулчиране на много труднодостъпни места.

В допълнение Seppi-M разполага с гама специфични варианти, които събират мулча след раздробяване на растителността и през улей го насочва към ремарке, закачено към мулчера – отлично решение, ако мулчът се събира като биомаса, която по-късно да бъде оползотворена. Интересни са и моделите от серията Pick-up с подбирач и допълнително второ надробяване на растителността за получаване на още по-дребни парченца мулч. Компанията произвежда също специализирани косачки, предназначени за овощни градини.

Специално за българското горско стопанство

Горските мулчери са най-популярния продукт на Seppi-M и логично те са най-продаваните модели от фирма ВАРЕКС у нас. Разполагат със специална рамка отгоре, с чиято помощ се извършва повалянето на самото дърво. Тези мулчери раздробяват успешно дървета и пънове. У нас хитов модел е Midiforst, който се прикача към триточковата навесна система на трактор с мощност 100-130 к.с. и освен храсти може да раздробява дървета с диаметър до 25 см. Предпочитан е и Midiforst dt – по-тежкият и по-мощен вариант (130-170 к.с., диаметър на ствола до 30 см).

Много висока популярност у нас набира и гамата от мултифункционални надробители за камъни и дънери, прикачани към триточковата система на трактор и използвани при обработка на каменисти терени – особено за прочистване на запустели земи, които се превръщат в обработваеми земеделски площи. Много търсен е многофункционалният модел Multiforst (необходима мощност 200-250 к.с.), който, освен че премахва растителността (храсти и дървета до 25 см), навлиза в почвата, където раздробява камъните (до 25 см) и коренищата и я култивира в дълбочина до 25 см. В този случай мулчът остава във почвата и я наторява. Посредством допълнителният хидравличен подравняващ валяк, те подготвят почвата за засаждане на нови растения, като след изораване площта е напълно готова за засяване на зърнени култури.

SEPPI-M е непрестанно развиваща се компания и редовно изненадва своите клиенти с все по-иновативни и новаторски решения в производството на нови модели и в усъвършенстването на съществуващите. SEPPI-M е бранд N1 в своята сфера и ВАРЕКС с гордост представя продуктите на българския пазар.

По материали на Варекс