2017 година е рекордна по брой получени заявки за сортоизпитване и признаване на сортове пшеница


През 2017 г. са получени 39 заявки за сортоизпитване и признаване на нови сортове пшеници. През 2015 г. те са били само  15, а причината е, че след присъединяването на страната към Европейския съюз  през 2007 г., в резултат на спазването на правилата  за свободна търговия на стоки и услуги, има тенденция за непрекъснато  намаляване на броя на подаваните заявки. Тази година, наред с 15 заявления от български селекционери, в сортоизпитване са сортове на селекционери от  Македония, Сърбия, Гърция и Франция. Доброто съотношение на  цена  и качество на сортоизпитването при пшениците  е атрактивно дори за такава голяма и известна със селското си стопанство страна като Франция.

Българските фермери и търговските фирми могат свободно да избират и купуват семена от 2 417 сорта пшеници, вписани в европейския каталог, но резултатите от сортоизпитването в България са важни за тях, защото  освен добрите хлебопекарни качества  и добив  се проверяват и устойчивост на  студ, полягане и на икономически важните болести. Опитните полета на Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол  са отворени за посещение през периода на отглеждане на опитите.

Новост за България са алтернативни типове  пшеница и тритикале, които могат да се засяват през есента и пролетта и добивите  от тях са напълно конкурентни на зимните типове. През 2017 г. в опитното поле в с. Селановци от алтернативен тип тритикале  е получен  добив от 900 кг от декар. Очаква се регистрацията на алтернативните сортове да бъде факт през 2018 г. и фермерите да имат възможност в години с тежки агроклиматични условия през есента, които не позволяват засяване в оптималните  агротехнически срокове да засеят през пролетта и да се надяват на отличен резултат.