75 години традиции във висшето образование


Русенският университет работи изключително успешно вече 75 години и е в услуга на младите хора, бизнеса и обществото. Тази достойна възраст е доказателство за устойчивостта и създадените традиции във висшето образование. Пътят на Русенския университет може да бъде описан с думите – Сила, Достойнство и Авторитет.

Международното признание и успешно финализираните проекти показват, че това е една образователна институция, която следва технологичното развитие и новите научни тенденции в света. Университетският колегиум включва над 400 професори, доценти и доктори. Преподавателите в Русенския университет са висококвалифицирани, придобили опит и знания в реномирани национални и международни образователни институции. Лабораториите са оборудвани с последните иновативни технологии на водещи научни и бизнес организации. Възможностите за членство в студентските професионални клубове, както и модерният спортен комплекс, дават възможност за по-добър, здравословен и активен начин на живот.

През 1995 година Русенският университет става редовен член на Дунавската конференция на ректорите и към 2020 г. все още е единственият български университет в тази престижна международна организация. През 2011 година Русенският университет става съучредител и редовен член на Вишеградската университетска асоциация, а през 2012 година русенското висше училище става редовен член на Интеруниверситетски център – Дубровник. Русенският университет е едно от петте пилотни български висши училища, поканени да участват в изследването HEInnovate, проучващо профила на предприемaческите университети в Европа.

Русенскoто висше училище е четвъртото от България, подписало Магна Харта Университатум – програмен документ за академичната автономия и академичните ценности, който от 1988 г. насам е обединил повече от 1000 академични институции по света.

През 2018 г. Русенският университет „Ангел Кънчев“ е акредитиран от НАОА с изключително високата оценка 9.44. В Русенския университет има акредитирани 20 професионални направления в следните области на висшето образование: Педагогически науки; Социални, стопански и правни науки; Природни науки, математика и информатика; Технически науки; Здравеопазване, Социални дейности и спорт. Студентите се обучават в 50 бакалавърски и над 80 магистърски специалности, а акредитирани програми за придобиване на ОНС „доктор“ са 43.

В празничната, юбилейна за университета година, въпреки наложените ограничения, работата по модернизирането на кампуса му не спира, следвайки стремежа на ръководството да се осигури най-доброто за студентите и учените във висшето училище.

В най-кратки срокове предстои да бъде даден старт на строежа на нов научноизследователски комплекс, намиращ се до Корпус 2 на Русенския университет.

Предстои реновирането на студентските общежития, разположени в кампуса на Русенския университет. През месец май стартираха строително-монтажните работи на научно-изследователски лабораторен комплекс, по проект за изграждане на Център за върхови постижения.

През месец април университетът стана част от новата Национална пътна карта за научна инфраструктура 2021-2027 и започна да изпълнява дейностите по проект „Дигитални технологични системи за чиста и сигурна околна среда – 5D ALLIANCE 2019-2028”.

В своята 75-годишна история Русенската Алма Матер е доказала, че не прави компромиси с качеството на обучението, независимо от изключително сериозните предизвикателства, пред които е изправено висшето образование.

По материали на РУ „Ангел Кънчев”