Селскостопанска академия отблезва Световния ден на пчелите


„Сред всички Божии създания няма нито едно, което да е толкова трудолюбиво и полезно за човека, и да изисква толкова малко внимание, колкото пчелата.“ Антон Янша

На 20 май е Световния ден на пчелите, повод да напомним за тези уникални и трудолюбиви създания, мястото им в екосистемите и огромната им роля за съхраняването на живота.

Основната цел на това виртуално събитие е да разпространим информация за значението на пчелите и други опрашители за нашето оцеляване. Въпреки, че само обявяването на Световния ден на пчелите не прави много за пчелите и другите опрашители ние вярваме, че това е една от отлична възможност да поставим пчелите в центъра на националния разговор за един ден и да насърчим действия, които създават по-благоприятна за пчелите околна среда.

На 20 май през 1734 г. в Брезница (днешна Словения) e роден Антон Янша – художник по образование и основоположник на съвременното пчеларство. През 1766 г. Янша се записва в първото пчеларско училище в Европа, а от 1769 работи като пчелар и учител по пчеларство в Хабсбургския императорски двор във Виена. Издава две книги – „Дискусия за пчеларството“ (1771) и “Пълно ръководство по пчеларство” (1775). През декември 2017 г. Общото събрание на ООН одобрява предложението на Словения за обявяване на 20 май за Световния ден на пчелите. Чества се от 2018 г.

Селскостопанска академия е съорганизатор на някои от събитията свързани с честването на Международната година на растителното здраве – 2020. През месец май 2020 г., ССА планираше да отбележи Световния ден на пчелите със семинар свързан с пчелите и пестицидите. Във връзка с изискванията за социално дистанциране, които да ограничат разпространението на глобалната пандемия от COVID-19 , Селскостопанска академия реши да отбележи Световния ден на пчелите през 2020 г. по начин, който съответства на настоящите ограничения и здравни препоръки. Ние избрахме да честваме този ден виртуално и сме подготвили за вас следните материали: