ХІ Национално състезание „Млад фермер“ – 12-14.05.2021г., гр. Ямбол


На 12 и 13 май 2021 г. ПГЗ „Хр. Ботев”, гр. Ямбол, бе домакин на Националното състезание „Млад фермер”, което се проведе за единадесети пореден път. На учебните полигони, лозови масиви и ферми 20 отбора на  земеделски гимназии от цялата страна, се събраха, за да се конкурират в надпревара за призовите места. Националният форум бе организиран от Министерството на образованието и науката, РУО – гр.Ямбол, с партньори Община Ямбол и Аграрен университет – Пловдив.

След проведената техническа конференция отборите започнаха надпревара в три модула: Растениевъдство, Животновъдство, Механизация на селското стопанство. Растениевъдите се състезаваха в бързото разпознаваха на семена от различни култури. Бъдещите механизатори решаваха електронен тест по безопасност на движението, а младите фермери разпознаваха различни видове фуражи.

През втория ден на Националното състезание „Млад фермер” участниците демонстрираха завидни умения в майсторското управление на трактор на учебен полигон, животновъдите показаха своята професионална сръчност в една от кравефермите от региона, а състезателите в модул „Растениевъдство” проведоха практически тест по филизене на лозя.

В тържествена обстановка в зала „Съвременност” на Културно-информационния център „Безистен” се състоя и церемонията по отличаване на най-добрите отбори. Първо място след оспорвана и равностойна конкуренция завоюваха представителите на ПГССЛП, гр. Карнобат, след тях на второ място се класираха учениците от Гимназия по механизация на селското стопанство, гр. Гоце Делчев. Съвсем заслужено отборът на домакините от ПГЗ „Хр. Ботев”, гр. Ямбол, спечели трето място.

Ямболската професионална гимназия по земеделие се представи отлично и в индивидуалното класиране, като десетокласникът Росен Георгиев постигна най-добър резултат в модул „Животновъдство”, осмокласникът Младен Желязков се класира на първо място в модул „Растениевъдство”, а Станислав Тодоров от 12 клас завоюва второ място в майсторското управление на трактор.

Изключително висока оценка за организаторите и членовете на комисиите даде проф. Нуреттин Тахсин от Аграрния университет в Пловдив. Той сподели, че е изключително впечатлен от отдадеността на българския учител към образователното дело, от неговите компетентности, а учениците, които идват от професионалните гимназии, са много добре подготвени, за да се влеят успешно като млади специалисти в отрасъла на селското стопанство.

26,1

26,2