Хроника на развитие на Русенски университет „Ангел Кънчев“


ОТ ВИСШЕ ТЕХНИЧЕСКО УЧИЛИЩЕ ДО РУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ „АНГЕЛ КЪНЧЕВ“

Дата на основаване/преименуване Наименование 
12.11.1945 г. /основаване/ Висше техническо училище в Русе
25.09.1954 г. Институт по механизация и електрификация на селското стопанство
22.02.1964 г. Висш селскостопански институт
10.08.1965 г. Висш институт по механизация и електрификация на селското стопанство
21.05.1966 г. Висш институт по машиностроене, механизация и електрификация на селското стопанство
09.04.1981 г. Висше техническо училище „Ангел Кънчев“
01.08.1995  г. Русенски университет „Ангел Кънчев“

 

Русенски университет „Ангел Кънчев ” (1995 – до нaши дни)

21 юли 1995 г.: С Решение на 37-то Народно събрание на Р България ВТУ „Ангел Кънчев“ се преобразува в Русенски университет „Ангел Кънчев“.

13 май 1999 г.: Националната агенция за оценяване и акредитация /НАОА/ дава първата институционална акредитация на Русенски университет „Ангел Кънчев“.

май 1999 г.: Първо издание на Изложението на земеделска и автомобилна техника.

2003 г.: Въведена е Вътрешна система за управление на качеството на обучението и преподавателския състав на Русенския университет.

януари 2005 г.: Русенският университет става член на Европейската университетска асоциация EUA.

8 февруари 2008 г.: Технологичният колеж в Разград е преобразуван във филиал на Русенския университет.

10 май 2010 г.: Тържествено откриване на Втори корпус на Русенския университет с присъствието на еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хаан. Новият учебен комплекс е разположен на 14000 кв. м застроена площ.

2012 г.: Русенският университет получава своята трета институционална акредитация с оценка 9,28 по 10-степенна скала и срок до 2018 година.

2013 г.: Русенският университет се включва в новата европейска рейтингова система U-Multirank. През 2014 г. университетът се включва и в нейното второ издание.

13 март 2013 г.: Направена е първата копка на Канев център, построен с щедрото спомоществователство на канадския предприемач с български произход г-н Игнат Канев. Центърът се открива тържествено на 10 октомври 2013 г.

2014 г.: Русенският университет е едно от петте български висши училища поканени да участват в изследването HEInnovate, проучващо профила на предприемчивите университети в Европа.

2014 г.: Ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев е избран за член-кореспондент на БАН в област „Технически науки“.

2015 г.: Русенският университет получи Колективната награда „Русе“ в област „Образование и наука“. Отличието е свързано със 70-ата годишнина на университета и с утвърждаването му като ключов образователен научен център с нарастващо национално и международно значение, както и заради особения му принос за социалния и икономическия просперитет на община Русе и региона.

10 септември 2015 г.: Открит е обновеният Спортен комплекс на Русенския университет.

12 ноември 2015 г.: Русенският университет тържествено отбелязва своята 70-годишнина.

Декември 2015 г.: Русенският университет получава Знак за качество от Националната Еразъм агенция /ЦРЧР/ за успешно изпълнение на проектите за мобилност по програма Еразъм.

2015 г.: Центърът за продължаващо обучение (ЦПО) при Русенския университет получава Сертификат за качество от Бюро Веритас, България.

2016 г.: Чл-кор. проф. дтн Христо Белоев е удостоен с Орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен за големи заслуги в областта на образованието и науката.

2016 г.: Иницииране и домакинство на първото Иновативно Младежко Експо. От 2018 г. Експото включва и международни отбори.

Ноември 2016 г.: Участие на университета в консорциум с водещ партньор УНСС – София за изграждане на Център за компетентност по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, компонент „Информатика и информационни и комуникационни  технологии“.

Ноемри 2016 г.: Открива се учебна зала „Конфуций“ – една от 7-те класни стаи към Институт „Конфуций“, София, призвани да популяризират китайския език и култура в България.

На 3 май 2017 г.: Открит е третият филиал на Русенския университет – в град Видин. Така университетът формира академичната Дунавска ос – Силистра – Русе – Видин с разклонение в Разград.

9 октомври 2017 г.: Подписва се договор за Българо-молдовски университетски консорциум между Русенския университет, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“, Молдова.

5 февруари 2018 г.: Отбелязана е 60-годишнината на вестника на Русенския университет „Студентска искра“.

4 май 2018 г.: Русенския университет е организатор и домакин на конференцията „Устойчиво развитие на Дунавския регион“ с участието на президентите на България, Австрия и Румъния. Конференцията е част от инициативите в рамките на Председателството на България на Европейския съвет.

14 юни 2018 г.: Русенският университет става учредител на HEInnovate Университетски консорциум.

2018 г.: Русенският университет получава своята четвърта институционална акредитация с оценка 9,44 от 10.

Септември 2018 г.: На конференция в Университет Саламанка, Испания Русенският университет подписва Магна Харта Университатум – документ, утвърждаващ академичните ценности и обединил повече от 800 институции за висше образование по света.

Декември 2018 г.: Русенският университет за втори път е удостоен със Знак за качество от Националната Еразъм агенция за успешно изпълнение на проектите по програма Еразъм.

12 ноември 2019 г.: На тържественото събрание по случай Празника на Русенския университет са отбелязани следните годишнини: 65 години Аграрно-индустриален факултет, 45 години Факултет “Електротехника, електроника и автоматика”, 25 години Факултет “Бизнес и мениджмънт” и Факултет “Природни науки и образование”, 10 години Факултет “Обществено здраве и здравни грижи”, 65 години Дирекция “Чуждестранни студенти”.

2019 г: Русенският университет е включен като единствено висше училище от Източна Европа в Международен консорциум за насърчаване на предприемчивите университети –  Университетската мрежа BeyondScale.

Януари 2020 г.: Русенският университет е съорганизатор и домакин на трансграничен форум, посветен на бъдещата програма за наука и иновации „Хоризонт-Европа“.

Февруари-март 2020 г.: Русенският университет представя визията си за университета на бъдещето и провежда дистанционни семинари по иновационни образователни технологии в полза на университети от 5 централноазиатски страни. Виртуалната библиотека по иновационни образователни технологии на Русенския университет става достъпна за всички национални и международни партньори на университета.

Март 2020 г.: Русенският университет се включва в националната кампания за овладяване на пандемията от COVID 19, като изработва и дарява близо 2000 предпазни шлема за медицински работници на първа линия.

Октомври 2020: Премиерът Борисов е изразил готовност да продължи съвместната работа за подобряване на благосъстоянието на българската общност в Молдова. Според министър-председателя Борисов добра възможност в тази посока е преобразуването на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“, което би имало дългосрочен позитивен ефект.

Октомври 2020 г.: Чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев е избран за академик на Националната академия за аграрни науки на Украйна, като чуждестранен член на Академията и като учен с изключителен принос за развитието на аграрната наука, с доказани високи научни постижения и активна и ползотворна работа с научни колективи от Украйна.