Факултет по растителна защита и агроекология


Аграрен университет-Пловдив отново получи първо място в Рейтинговата система на висшите училища в България в професионално направление „Растителна защита. Факторите, на  които се дължи това високо признание, са много, но най-вече актуалните  учебни планове и програми, по които се осъществява обучението, съвременната база  и високата квалификация на преподавателския състав от Факултета по растителна защита и агроекология.

Основаният през 1983 г. и единствен по рода си в България факултет успешно съчетава традиции и новаторство и през изминалите повече от 30 години се е наложил като водещ образователен и научен център в областта на растителната защита. През годините  повече от 6 000 бакалаври и магистри са получили знания и дипломи, защитени  са над 90 докторски дисертации, включително 29 от чуждестранни докторанти. Учебният процес се извежда на отлично ниво от утвърдени и високо квалифицирани преподаватели, между които 1 чл. кор. професор, 10 професори, 16 доценти, 16 асистенти и главни асистенти.

Студентите от факултета имат възможност да провеждат част от обучението си по програма  Еразъм+,  а водещи фирми в областта на растителната защита отпускат ежегодно стипендии за отличен успех и постижения в научно-изследователската работа. Различни инициативи стимулират активното включване на студентите в научно-изследователска дейност, което е причина за многобройните спечелени от тях награди и получените номинации в престижни класации.

Високият интерес към специалност „Растителна защита” се дължи и на добрата реализация на пазара на труда, която имат завършилите бакалаври и магистри: в Агенцията по безопасност на храните към Министерство на земеделието и храните, Агенция „Митници”,  областните служби по земеделие, службите за съвети в земеделието, в мултинационални компании и местни фирми за РЗ, в земеделски структури на частния бизнес, свързан с дистрибуторска дейност на растително-защитни продукти, в агроаптеки, консултантски звена, в университети и научни институти в областта на земеделието, земеделски колежи и училища и  др.

Проф. д-р Вили Харизанова

декан на факултет „Растителна защита и агроекология”