УСПЕШНО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА АКАДЕМИЧНАТА ГОДИНА В УЧЕБНА ЗАЛА „КОНФУЦИЙ“ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ


На 31 май 2021 г. беше отбелязан тържествено финалът на академичната година в Учебна зала „Конфуций“ на Русенския университет. На тържеството присъстваха ректорът чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и заместник-ректорът по интернационализация и комуникационна политика доц. д-р Десислава Атанасова.
Ректорът, проф. Белоев, връчи сертификати за участие в Международното състезание „Китайски езиков мост“ на трима студенти от университета: Христина Крумова (специалност Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред, ЮФ), Филип Петков (специалност Европеистика и глобалистика, ФБМ) и Карина Завлиева (специалност Европеистика и глобалистика, ФБМ). Признание за високите постижения на русенските студенти в изучаването на китайски език и култура е полученото второ място от Христина Крумова в престижното състезание, което й гарантира правото да присъства на финалния етап на състезанието в Китай. В момента Христина Крумова очаква одобрение на кандидатурата си за стипендия на китайското правителство, осигуряваща й възможност да изучава 1 година китайски език в престижен университет в КНР.
С удовлетворение и радост ректорът, проф. Белоев, връчи и сертификатите за завършено поредно ниво от курса по китайски език, който се организира всяка година в Русенския университет, като една от традиционните дейности на Учебна зала „Конфуций“. Сред успешно дипломиралите се курсисти са преподавателите от Русенския университет доц. д-р Зорница Йорданова (ЮФ), гл. ас. д-р Цветелин Георгиев (МТФ) и гл. ас. д-р Елена Иванова (ФЕЕА).
В края на тържественото събитие проф. Белоев връчи почетни дипломи на двете китайски преподавателки Уанг Бинг и Ху Юен, чието пребиваване в Русенския университет изтича наскоро след изминали 4 ползотворни години. Благодарение на техния всеотдаен труд и многобройни инициативи, Учебна зала „Конфуций“ при Русенския университет, която е под егидата на Институт „Конфуций“-София, се дава за пример в България като отлично функциониращо средище за популяризиране на китайския език и култура и работещ модел на активно българо-китайско приятелство и сътрудничество.