Успешно завърши проект „Ескола“


Екип от Русенски университет, с ръководител проф. Николай Михайлов, DHC, работи по проект “Engineering Student Centered Learning Approaches (ESCOLA)”– Инженерни подходи за обучение, насочени към студентите, в периода октомври 2017 г.- септември 2019 г. Той се финансира в рамките на Програма ЕРАЗЪМ+, ключова дейност КА2 и Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики (2014-2020). Проектът е с продължителност 24 месеца и се изпълнява от партньори от 7 страни: Турция (координатор), Дания, Полша, Холандия, Ирландия, Испания и България.

Целта на ESCOLA беше да се разработи лесна за използване обучителна електронна платформа с отворен достъп за подпомагане подготовката на преподаватели, работещи в техническата област. Тя съдържа много инструменти и материали и е достъпна за преподаватели и студенти. Включва 6 модула за обучение на преподаватели: Цифрово включване; Иновативно преподаване; Дистанционно обучение; Използване на видео, анимации и 3D симулации в практически курсове; Съвместно обучение във виртуални среди; Ресурси за инструктори в инженерното образование. Всички модули в платформата са предоставени в пространството на 5 езика: английски, български, нидерландски, полски и турски.

За периода са проведени 4 работни срещи в отделните държави, участници в проекта. В края на 2017 г. в гр. Бадахос, Испания започна първата среща на партньорите по проекта. От българска страна участваха доц. д-р Цветелина Георгиева и гл. ас. д-р Сехер Кадирова. Ръководителят на проекта доц. д-р Озге Андъч Чакър, представи накратко проекта и бяха обсъдени задачите и подходите за успешно постигане на целите. Планираха се дейности, свързани с визуализация и публичност на проекта.

На 7 и 8 юни 2018 г. в гр. Леуварден, Холандия се проведе втората работна среща. На нея се обсъдиха работните материали и задачи на отделните участници. В периода 14-16 януари 2019 г. в Технологичния университет на Западна Померания, Шчечин, се организира трета среща на партньорите. От българска страна участваха доц. д-р Цветелина Георгиева, доц. д-р Борис Евстатиев, гл. ас. д-р Сехер Кадирова и гл. ас. д-р Цветелин Георгиев. На събитието бяха представени и разгледани основните модули от електронната платформа за обучение. Партньорите от Canice Consulting демонстрираха предимствата на нейното използване. Участниците се запознаха с възможностите на платформата и съдържанието на учебния материал в нея. Паралелно бе проведено и обучение на преподаватели от висшите училища по модулите. Модул „Дистанционно обучение“, разработен от екипа от Русенски университет, беше представен от доц. д-р Борис Евстатиев. Обучители и обучаеми бяха включени в дискусии за иновативни подходи, с цел оптимизиране на резултатите от съвместната обучителна дейност. По време на обучението се проведе пилотно тестване на разработената онлайн платформа. Целевата група са заинтересовани лица в областта на цифровото обучение.

В периода 11-13.09.2019 г. в Егейски университет, Турция, се проведе заключителна среща по проект ESCOLA. Тя се състоя в Международния институт по компютърно инженерство, Борнова, гр. Измир. На нея присъстваха представители от всички партньори, участници в проекта. Обсъдиха се планираните и изпълнени задачи и резултати и др. Гл. ас. д-р Цветелин Георгиев докладва резултати от заключителния семинар в Русенски университет и анализира резултати от проведената анкета.

В същия период в Егейският университет, гр. Измир, Турция се проведе втори международен научен семинар IITEEC – „International Instructional Technologies in Engineering Education Conference“. Целта му бе да се обсъдят най-новите открития и технологии в инженерното образование, като: биохимия, химичнитехнологии, електротехника и електроника, хранително-вкусова промишленост, машиностроене и текстилна промишленост. Един от най-важните фактори, влияещи върху качеството на образованието, е умението на преподавателите по инженерни наукида използват ефективно принципите, методите и съвременните технологии в провежданите лабораторни упражнения. Основната цел на Международния семинар бе да предостави възможност за споделяне, обсъждане и прилагане на най-новите постижения в образователните технологии за обучение на висококвалифицирани инженери. От българска страна участва екипът, работещ по проект ESCOLA. На научния семинар доц. д-р инж. Борис Евстатиев представи модул „Дистанционно обучение“ и беше удостоен със сертификат от ръководителя на проекта доц. д-р Озге Андич Чакър.

От името на всички участници в проекта, проф. д-р инж. Николай Михайлов връчи на ректора на Егейския университет проф. д-р Неждет Будак плакет на проект ESCOLA, а от името на българския екип – картина с пейзаж от Русе. Ректорът благодари и изрази надежда за съвместна работа в нови бъдещи проекти.

По материали на РУ „Ангел Кънчев”