СЪЗДАВАНЕТО НА ЕКОКОФИЧКИ ЗА КИСЕЛО МЛЯКО ДОНЕСЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ И АНГЛИЙСКАТА ГИМНАЗИЯ НОВ УСПЕХ


Пореден успех за Русенския университет, след като ученички от АЕГ „Гео Милев“ създадоха биоразградима кофичка за кисело мляко съвместно с преподаватели от университета и се класираха за националния кръг на състезанието за учебни компании на Джуниър ачийвмънт – България.
На 19.04.2022г. Надежда Туркова, Ивайла Баева, Мирая Гешева и Габриела Терзиева, възпитанички на клуб „Млад предприемач“ на английската гимназия в Русе, представиха своя проект на полуфиналното състезание на фондация Джуниър ачийвмънт – България за биоразградима кофичка за кисело мляко NECOфичка, която може да съхранява семенца в дъното си и да се ползва като временна саксия след употреба. Ръководителят на клуба гл. ас. д-р Христина Соколова от катедра „Икономика и международни отношения“ на факултет „Бизнес и мениджмънт“ сподели, че продуктът е замислен да се произвежда от иновативната PLA – полимлечна киселина, извлечена от царевично нишесте, която се разгражда след 12 седмици. Кофичката NECOфичка има три функции. Първо, съхранява киселото мляко по автентичен за българските производители начин. Второ, може да се използва като саксия за отглеждане на цветя или разсади. И трето, в дъното на кофичката има място за съхранение на семената. Младите бизнесдами вярват, че по този начин ще запалят малки и големи, освен да се хранят здравословно, но и да поддържат природата и да засаждат растения. Продуктът удовлетворява нуждите на пазарна ниша, която не е разработвана до момента, смятат от амбициозния дамски екип. Момичетата от клуба успяват да проектират и реализират прототип с помощта на доц. д-р Йордан Дойчинов от катедра „Промишлен дизайн“ на Русенския университет. Те мечтаят да видят една нова България, в която нашите традиции са преобразени в нов екологичен облик.
Оттук нататък младите бизнес дами ще търсят партньори за реално производство на първите NECOфички, които да представят на националния кръг на състезанието в началото на юни месец тази година. Евентуална победа на националния кръг ще им донесе класиране за европейското състезание, което ще се проведе през юли в Португалия.

За повече информация: гл. ас. д-р Христина Соколова, hsokolova@uni-ruse.bg