Сравнителен анализ и класификация на електропастири


Ролята на пасищното отглеждане при различните категории животни е отдавна и несъмнено доказана. Възможността да се осигури достъп на животните до естествено растяща храна, при това без те да бъдат постоянно наблюдавани е напредък, дължащ се на електрозаградните съоръжения.

Принцип на действие: По ограда от проводници протичат токови импулси с напрежение от 3000 до 10 000 V и с много ниска енергия. Тези токови импулси са безвредни за всички видове животни. При допира на животното до проводника, електрическият кръг се затваря, като ток протича през животното към почвата. При това, животното получава неприятен, но безопасен токов удар и се отдръпва назад. Животни, които не се докосват до земята, няма да затворят веригата и няма да получат неприятното усещане (например летящи птици). За ефективна и правилна работа на електропастира не бива да се допуска растителността да прорасте до проводниците от оградата. Ако това се случи, докосналите се растения затварят веригата и така токовите импулси протичат към земята, а оградата остава неработеща. За да работи постоянно и ефективно, трябва периодично растителността на терена да се почиства.

Предлаганите на пазара електропастири са широка гама, от най-различни производители, с различни параметри, което затруднява избора на крайния потребител в зависимост от спецификата на неговата цел. Направената класификация и анализ в материала предлагат едно унифициране на параметрите и пазарната ориентираност на електропастирите с цел намаляване себестойността им при производството и облекчаване на избора при практическото им приложение. Разгледани и анализирани са гамата електропастири, използвани в българското земеделие и предлагани на пазара – българско и чуждо производство.

Всяка електропастирна система, независимо от това за какви животни е предназначена, задължително включва следните компоненти: Енергизатор, произвеждащ регулярни токови импулси; Проводници, транспортиращи електрическия ток; Изолатори, които не позволяват “изтичането” на ток към земята; Правилно заземяване, възможно в най-влажния почвен слой.

От тези компоненти обект на настоящия анализ е само енергизаторът, който със своите параметри е определящ за сферата и начина на приложение. Критериите, по които могат да се класифицират енергизаторите на електропастирите са следните: Енергия на токовите импулси; Източник на захранване; Охраняем периметър; Предназначение по отношение на видовете животни; Степента на затихване на електрошоковите импулси е в зависимост от начина на изпълнение и не се включва в анализа; Цена.

Енергията на токовите импулси зависи само от енергизатора. В серийно произвежданите образци тя варира от 0,4 J до 10 J и те могат да бъдат класифицирани в 3 групи: от 0.4 до 2 J, от 2 до 5 J, над 5 J. Възможните източници на захранване са следните: захранване от мрежата – 220 V, акумулатороно захранване – 12V, соларно захранване /обикновено – 12V/.

По критерия охраняем параметър класификацията е доста условна, тъй като зависи от много фактори – начин на изпълнение, заземяване, влажност на почвата и др., но най-вече от мощността на енергизатора, като се оформят 3 групи: охраняем периметър под 400 m /под 10 дка/, охраняем периметър под 40 000 m, охраняем периметър до 80 000 m. В зависимост от предназначението те са: за едър добитък – крави, телета, коне и др., за дребен добитък – овце, кози и др., за охлюви, за диви животни – глигани и др.

Цената на предлаганите енeргизатори е пропорционална на мощността /енергията на токовите импулси/ и източника на захранване. Тя варира в следните граници: 200 – 400 лв.( 0,4 J – 2 J, до 30 дка); 350 – 700 лв.(2 J – 5 J, до 50 дка); 700 – 1000 лв.(5 J – 10 J, до 80 дка).

На основа на така направената класификация, основните параметри на енергизаторите могат да бъдат обобщени в няколко групи:

Изходното напрежение на повечето модели е между 10 000 и 12 000V, като при включване в система, напрежението в оградата е нормално да бъде по – ниско. Най-разпространените и продавани енергизатори, подходящи за българските стопанства са в диапазона от 0,7 до 5 J.

Енергизатори, работещи с напрежение 220 V (захранване от електрическата мрежа) са удачни за използване винаги, когато заграждението е в близост до източник на електричество. Тъй като източникът на енергия е неизчерпаем, тези устройства обикновено са с по-висока мощност. Енергизатори, работещи с 12 V прав ток, – захранвани от акумулатор, или друг вид акумулаторна батерия, са подходящи за терени, отдалечени от населени места и източник на захранване. Комбинирани устройства могат да работят и на двата режима на захранване. Това са едни от най-често предпочитаните устройства заради двойната им функция. В комплекта има адаптер, който се използва за включване в електрическата мрежа и кабел за връзка с акумулатор, когато устройството се използва в отдалечени райони.

Напрежението в оградата се определя от: дължината на заграждението, съпротивлението на оградния материал и възможните “накъсявания”. Най-ниското допустимо напрежение, за да се усети токовият импулс и да бъде ефективна системата според вида животни, е както следва: при едър рогат добитък (2500 – 3000 V); овце 4000 V; коне 2500 V.

Соларният панел е компонент, който може да бъде добавен към всички системи, работещи с акумулатор. Този компонент може да ви осигури пълна или частична автономност на системата. Когато има достатъчно слънцегреене, соларният панел произвежда достатъчно електричество, за да захрани енергизатора и същевременно да зареди акумулатора. През нощта и през облачните дни системата се поддържа от акумулатора, а при следващия слънчев ден изчерпаното количество отново се възстановява от соларния панел. Предлагат се 10 W, 15 W и 25 W панели, всички произвеждащи 12 V прав ток. Обикновено той се предлага отделно от електропастира.

Степен на защита – по-мощните, респективно по-скъпите модели имат микропроцесорно управление, което дава възможност за специална алармена функция, която увеличава интервала между отделните импулси, при засичане на постоянен допир до телта. Освен това те са много по-безопасни и по-енергийно ефективни в сравнение с конвенционалните устройства, благодарение на AKOtronic технология. По-надеждни са за животни, дори когато растителността е гъста, бла-годарение на специална технология с два извода с различно напрежение. Обикновено имат два осветени цифрови дисплеи за изходното напрежение и потенциалът на земята, плюс допълнителни два цветни мигащи светодиоди. Повечето нямат възможност за регулиранe на мощността.

От гледна точка на схемните решения и елементната база на електрониката на един енергизатор може да се приеме, че мощности от 0,4 J до 5 J могат да се реа-лизират с почти една и съща електроника, на цени, близки до най-ниските на пазара. Достатъчно е да се осигури възможност за плавна регулация на мощността от потребителя в зависимост от предназначението и един такъв унифициран енергизатор може да покрие голяма част от диапазона на потребителското търсене, при цени близки до най-ниските на пазара.

Унифицираният енергизатор, захранван от мрежа с 220 волта, без оскъпяване може да се реализира и с акумулаторно захранване само с конструктивни изменения /акумулаторът ще бъде извън корпуса на електрониката/. Както беше отбелязано по-горе, соларното захранване винаги е извън енергизатора – конструктивно и ценово.

Регулирането на изходното напрежение в зависимост от конкретния обект не е проблем от конструктивна и ценова гледна точка, а спадът му по протежение на оградата, по описаните причини, при всички образци се контролира с допълнителен тестер, който не влиза в окомплектацията на електропастирите.

Единствено енергизаторите от най-висок клас с микропроцесорно управление и висок клас на защита остават извън сферата на приложение на унифицирания енергизатор. Също така и електропастирите за охлюви, поради спецификата им, не са включени в областта на приложение на универсалните електропастири.

В заключение, на база направената класификация и анализ може да се приеме, че е възможно да бъде създаден енергизатор за електропастири с унифицирани параметри, който да задоволява потребителското търсене в широк диапазон при цени, сравними с най-ниските.

Един такъв енергизатор би облекчил подбора и проектирането на електро-пастирите в зависимост от конкретния обект.

Станислав Кутев
ИПАЗР „Н. Пушкаров”-София