Системи за капково напояване на винени и десертни лозя


Аквамат 2000 ООД е водещ доставчик на автоматизирани системи за капково напояване на винени и десертни лозя в България. Фирмата предлага ширoка гама от продукти и аксесоари в полза на българските лозари. Особено ефективно е използването на хербицидни пръскачки MANKAR за третиране на плевели. При тях хербицидът е във формата на концентрат. Високата скорост на подаване на хербицид предотвратява разпрашаване на течността, съответно попадането й върху растенията. Разпръскващата дюза се активира чрез натискане на бутон. По този начин се третира само там, където е необходимо.

Капковото напояване е най-високоефективният метод за напояване на лозови насаждения. Най-голяма нужда от вода лозата изпитва в периода от разпукването на пъпките до началото на цъфтежа. Освен за задоволяване на водните нужди, напояването при лозята служи и за подобряване качеството на реколтата, което е мнoго важен фактор при винените лозя. Чрез системите за капково напояване могат да се подават водоразтворими торове. Системите за капково напояване на лозя, предлагани от Аквамат 2000, са проектирани максимално да оползотворят водните ресурси и са прецизирани за съответните нужди на всеки клиент. Фирмата предлага пълен инженеринг: изготвяне на проект, включително за програмите от ЕС, доставка на материали, монтаж и тест на системата, изготвяне на поливни графици и обучение на персонал на клиента за експлоатация на системата. По желание, системите за капково напояване могат да се автоматизират да работят по климатични данни, като по този начин се спестява поливна вода и може напълно да се премахне човешкия фактор за нейното управление. Климатичните станции, предлагани от Аквамат 2000, имат датчици за предсказване на болести по растенията. Системите могат да се управляват чрез GSM или чрез компютър. През последните години Аквамат 2000 изгради множество обекти по европейските програми за финансиране. Фирмата помага на своите клиенти за изготвяне на проектна документация за кандидатстване по тези програми.

Аквамат 2000 предлага и системи за защита от дъжд и градушка, които предпазват растенията от „капризите на времето“. Особено подходящи са те при десертните лозя. Полиетиленовите покрития имат термичен ефект и поставените под тях узряват до 10 дни по-бързо, което способства и за по-бързото им предлагане на пазара.

По материали на Аквамат 2000