Синтетична популация българска млечна порода овце


Асоциацията извършва селекционна дейност с цел типизиране на стадата от синтетична порода българска млечна (СПБМ) според районите на отглеждане. За равнинните райони това са бели, с удължено тяло овце, а за полупланинските те са по-къси, с червеникава окраска и преобладаваща кръвност от аваси. Кочове от двата типа се произвеждат в осем ферми, членове на асоциацията. Фермерите получават предписание за най-подходящите за техните стада. Те дават предварителна заявка за брой и възраст на необходимите разплодници. Асоциацията осигурява лицензиран транспорт на тези мъжки разплодници.

През 2016 г. в асоциацията членуват 120 ферми с около 15 000 овце. През последните две години при всички овце се извършва месечна контрола на млечността. Максималната млечност, измерена през 2015 г. е 298 л за 120 дни. Целта е да произвеждаме и предлагаме кочлета с добър екстериор и млечност на майките над 200 л за 120 дена доен период.

Основните показатели, които се стремим да постигнем с фермерите в техните стада са: да удължим дойния период над 150 дни при 60 дни бозаен период; дневната млечност да намалява плавно през дойния период, като се обръща особено внимание на овцете, които в края на периода запазват млечността на относително високо ниво; при майките-кочопроизводни стремежът е маслеността да е относително ниска, а протеинът – относително по-висок; продължителността на използване на овцете също допринася за повишаване интензивността на селекция като се стремим да я съчетаваме със селекцията по продуктивност.

В селекционен план през последните години в асоциацията са създадени реални условия за производство и разпространение на ценен генетичен материал както на разплодни животни, така и на охладена семенна течност за осеменяване.

Ежегодното повишаване на млечността провокира все по-широкото използване на машинното доене и интерес към изкуственото осеменяване, което младите фермери желаят да прилагат сами. Преработката на млякото във фермите и производството на специфични сирена е също едно от новите направления в развитието на фермите, членове на асоциацията.

Ние сме готови да споделим нашия опит с всички заинтересовани фермери и специалисти в областта на млечното овцевъдство.

доц. д-р Георги Димов