Селскостопанска академия посреща празника на земеделската наука с по-голяма надежда и оптимизъм


Уважаеми учени и специалисти от системата на Селскостопанска академия,

честит професионален празник на земеделската наука!

Ръководството на Селскостопанска академия се обръща към целия колектив с най-горещи пожелания за здраве и успехи за утвърждаване на най-добрите традиции в областта на научните изследвания.

На базата на извършеното през годината Селскостопанска академия посреща празника на земеделската наука, 25 октомври, с надежда и оптимизъм от постигнатото общо съгласие при формулирането на основните цели за развитие на системата- автономност при управление на бюджета; възможност за публично-частно партньорство при прозрачни и контролируеми правила; изграждане на компетентни, конкурентноспособни центрове за изследвания и иновации в приоритетни направления за научни изследвания; възможности за участие на бизнеса при определяне на държавната научна задача и контрол при изпълнението. Всичко това предполага по-висока мотивация и реална възможност за увеличаване на приходите и заплатите по диференциран начин. Предложената промяна в Закона за Селскостопанска академия е насочена към превръщането на селскостопанската наука във фактор за развитие на земеделския сектор, за създаване и реализация на цялостни проекти в обществен интерес.

За да имаме днес една по-спокойна обстановка за работа, Селскостопанска академия беше финансово и административно подкрепена от Министерство на земеделието и храните и с активната роля на министър Танева.

Усилията на отделните колективи в научните институти за подготовка на млади учени днес дава добри резултати – почти 40% от учените са асистенти и гл. асистенти, което създава добра основа за приемственост и успешно академично развитие. В системата се обучават 132 броя докторанти. С решение на Министерство на земеделието и храните и с активната подкрепа на синдикалните организации заплатите на младите учени бяха индексирани с 10 % от 1 юли, а по-късно и на останалия персонал. Този факт е ясно доказателство за доброто взаимодействие с министерството, тъй като не е тайна, че работните заплати „замръзнаха” в далечната 2008 г.

През годината научноизследователските институти и опитните станции към ССА разработват общо 328 броя проекти по важни приоритетни направления и с различно възлагане. Едно от важните направления, по които се работи в системата на ССА е професионалното обучение. Нашите специалисти са ангажирани активно с провеждането на краткосрочни курсове за повишаване квалификацията на земеделските производители, а консултациите са ежедневни. През 2015 г. са проведени 8 курса, с продължителност на обучението 150 часа, а общият брой на обучените курсисти е 266. Съществена помощ на земеделските стопани и специалисти продължават да оказват лабораториите от системата на ССА.

Научните продукти, получили правна закрила съгласно нормативната база, през 2015 г. са 21 на брой с готовност за активно сътрудничество и сключване на лицензионни договори. За последните 5 години са създадени и патентно защитени повече от 170 бр. нови сортове полски култури – не можем да ги изброим, но нека земеделските производители знаят, че българските сортове притежаават много ценни качества и признаци, добре са адаптирани към почвено-климатичните условия на страната. Добрата тенденция продължава и през тази година – радваме се на нови научни продукти, готови за внедряване в практиката, голям брой сортове и хибриди са включени в сортовата листа на Европейския съюз. Новите сортове разширяват своя пазарен дял в страни от региона. В институтите и опитните станции на ССА не само се създават нови сортове и хибриди селскостопански растения, но се извършва и тяхното сортоподдържане и семепроизводство. По този начин се затваря целия иновационен цикъл – от идеята до завършения и внедрен иновативен продукт. На земеделските производители се предлагат качествени, сертифицирани семена и автентичен посадъчен материал, подходящи за климатичните условия на страната. ССА притежава най-голям брой от всички издадени и поддържани сертификати за сортове растения и породи животни в Патентното ведомство. Да не забравяме, че звената на ССА са отговорни за развитието и съхраняването на автентичните породи от групите животни, придружени с технологии за отглеждане и хранене.

Нека всички да се поздравим за празника и си пожелаем здраве и успех за много години творческо съзидание в полза на земеделската наука и практика.

 С поздрав,

Проф. Трифонова

Председател на ССА