Седмица на гората – 2022 г. официално ще бъде открита на 4 април 2022 г. в Лесотехническия университет


Седмица на гората – 2022 г. ще бъде открита на 4 април 2022 г. в Лесотехническия университет. Програмата на официалното честване започва в 11.00 часа и предвижда връчване на традиционните награди на най-заслужилите лесовъди и горски служители.
Събитието ще бъде открито от Иван Христанов, зам.-министър на земеделието и инж. Филип Ковашки, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите.
Седмицата на гората е професионалният празник на лесовъдската колегия и служителите в горите и се провежда всяка година в началото на месец април – тази година от 4 до 10 април.
Програмата на седмицата в цялата страна предвижда мащабни кампании по залесявания и почистване на горските територии с граждани и доброволчески организации. Тази година събитията ще се проведат под мотото „Аз обичам гората“.
Кампаниите целят приобщаване на гражданите и обществеността към работата и дейностите, които се извършват от лесовъдите и горските служители. „Залесяването е най-атрактивната дейност за доброволците, но то не е единствената. Отглеждането на една гора е дълъг и сложен процес и изисква изключително професионални действия“, категорични са експертите- лесовъди затова по време на събитията, доброволците ще имат възможност освен да залесяват и да научат за всички дейности, извършвани от горските служители.
Освен това природолюбителите ще могат да се включат в кампаниите по почистване на горските територии, които са организирани в цялата страна.
На работата на лесовъдите е посветена и викторината за деца: „Учим и знаем за българската гора“ .
Цялата програма с определените за граждани локации вижте тук:
http://iag.bg/news/lang/1/id/17306/display