РУСЕНСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ УЧАСТВА В СЪЗДАВАНЕТО НА ИНОВАТИВЕН ИНСТРУМЕНТАРИУМ ЗА ПРИВЛИЧАНЕ И ЗАДЪРЖАНЕ НА ТАЛАНТЛИВИ МЛАДЕЖИ


В продължение на 2,5 години, в рамките на проект „Магнит за таланти“ екип от местната „Алма матер“, заедно с 18 партньори от 12 държави, работиха за повишаване атрактивността на малките и средни градове в Дунавския регион за способните млади хора.
След завършване на образованието си, талантливите младежи от населените места по р. Дунав често се местят в столицата или в чужбина в търсене на по-добри възможности за живот и реализация и повече не се завръщат. Тази негативна тенденция обуславя изострянето на демографския проблем, усложнява ситуацията на пазара на труда, влошава иновационния потенциал и намалява конкурентоспособността на градовете ни.
Затова, с твърдата убеденост, че не бива да разчитаме единствено на това младите и талантливи хора сами да решат да останат или да се върнат в населените ни места, екип от Русенския университет „Ангел Кънчев“ се включи в работата по проект ‚TalentMagnet’‘ – DTP3-454-4.1 „Подобрен институционален капацитет и ново многостепенно управление за привличане и задържане на таланти в Дунавския регион“. Той фокусира действията на бизнеса, местните власти, гражданското общество и образователните институции в усилията им за развитието на по-добра икономическа и социална среда посредством разработването на практически насоки, инструменти и политики, които да насърчат знаещите и можещи млади хора да се реализират в родните си места, като така стимулират местната икономика.
За постигане целите на проекта Русенският университет разработи ръководство за създаване на местни планове за привличане и задържане на талантливи младежи, което предоставя структурирана информация за целите, процесите, организационните модели и ръководните принципи в планирането и предлага конкретни инструменти за разработването, приложението и управлението на плана. Ключовите аспекти на документа, който може да служи като своеобразен пътеводител за всички заинтересовани лица, политици и вземащи решения институции, са отразени в две тематични статии на Русенския университет, представени на международни научни форуми.
Друг принос на екипа в проекта е разработването на мобилното приложение ‘TalentMagnet’‘, достъпно безплатно за IOS и Android на 12 езика. Приложението предлага многобройни информативни и атрактивни функции, подпомагащи младите таланти да развият потенциала си, да научат за места, събития и възможности в партньорските градове, а също така да се отпуснат и да се забавляват. Една от най-популярните функции на приложението, „Talentizer“, позволява на младежите да гласуват за факторите, определящи избора им на населено място за живот и реализация, и да оценят представянето на своя град по всеки показател. Информацията от анкетирането може да се използва от съответните публични органи и заинтересованите страни в усилията им да направят града си по-привлекателен за талантите.
В допълнение, в рамките на проекта Русенският университет разработи и участва в няколко инициативи за привличане и задържане на талантливи младежи, като:

  • Партньорството по модела на „тройната спирала“ за създаване на ученически клубове по роботика и STEM в основните училища в Русе;
  • Образователната мрежа от средни училища от Северен централен регион на България, включваща изявени таланти, желаещи да изучават 3D технологии и др.
    Всички резултати от работата на проектния консорциум са достъпни на https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/talentmagnet
    Харесайте страницата на проекта в социалните мрежи: https://www.facebook.com/TalentMagnetProject
    За повече информация: проф. дн Михаил Илиев – Ръководител проект – miliev@uni-ruse.bg