РУСЕНСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ БЕ ДОМАКИН НА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ ЗА ПООЩРЯВАНЕ НА ДОБРОВОЛЧЕСТВОТО В ЗРЯЛА ВЪЗРАСТ


В Русенския университет се проведе първата „хибридна“ среща на екипите от Литва, Латвия, Нидерланидя, Словения и България, които работят по Еразъм проект: Продължавайте да действате, постигайте целите си, получете награда: поощряване на доброволчеството в зряла възраст.
„Русенският университет Ангел Кънчев обучава доброволци и организира разнообразни дейности в полза на обществото, които са още по-ценни сега, в Covid ситуацията. Нека да продължим стимулирането на доброволческата дейност в България чрез нашето успешно сътрудничество“ – с тези думи Ректорът на Русенския университет – чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев откри срещата.
Проф. Белоев отбеляза, че Русенският университет обучава доброволци в няколко бакалавърски и магистърски програми и в Центъра за обучение на хора от третата възраст. Университетските преподаватели допринесоха за създаването на Ресурсен център за подкрепа на възрастните хора в Русенска област. Университетът предлага безплатни юридически консултации.
Г-жа Антоанета Ябанозова – директор на Българския червен кръст – Русе, поздрави участниците за активната им позиция по отношение на доброволчеството и подчерта, че успешното сътрудничество между БЧК и доброволческите организации от проекта ще включва съвместни мероприятия в бъдеще.
Координаторът на проекта г-жа Едита Жаромскиене, Директор на Университета за третата възраст, Каунаска област, Литва, отбеляза, че проектът има за цел да разработи библиотека с подходящи материали, иновативна програма за обучение и стимулиране на доброволци чрез награди и методическо ръководство за специалисти, които обучават доброволци. В Русе и в Нидерландия ще бъдат проведени обучения на специалисти.
Координаторът по проекта за Русенския университет, доц. д-р Емилия Великова, отчете участието на Русенския университет в повече от 70 дейности по 19 европейски проекта, включително международни конференции, семинари, обучения, мобилности с повече от 15 000 участници на различна възраст.
Университетът е съучредител или активен участник в международна мрежа Danube-Networkers Ulm, Германия, в Международната асоциация „Дунавска мрежи за Европа“ (DANET) с вицепрезидент – доц. Великова, в центрове за професионално обучение, Община Сливо поле, бизнес организации, Съюз на пенсионерите – Сливо поле, СП – Русе, Български Червен кръст – Русе, Български младежки Червен кръст, TimeHeroes, училища, неправителствени организации и професионалисти. Доц. Великова постави положителна оценка на извършеното по проекта.
В международната среща участват професори и специалисти в областта на доброволческата дейност от Словенския университет за третата възраст в гр. Любляна, образователните центрове в Латвия и Нидерландия. Проектът ще приключи през 2023 г.
За участниците е планирано посещение на музея на Русенския университет, Регионалния исторически музей, Басарбовския манастир и Ивановските скални църкви.