Русенският университет “Ангел Кънчев” ще бъде домакин на Десета Юбилейна национална студентска олимпиада по компютърна математика „Академик Стефан Додунеков“ (CompMath-2023).


От 10 до 12 Ноември 2023 г. в Русенския университет “Ангел Кънчев” – Русе ще се проведе Десета Юбилейна национална студентска олимпиада по компютърна математика „Академик Стефан Додунеков“ (CompMath-2023). Домакин на CompMath-2023 е Русенски Университет “Ангел Кънчев”.
В продължение на повече от 12 години (с Covid прекъсване 2020 и 2021) всяка есен в края на октомври се провежда Национална студентска олимпиада по Компютърна математика. „Акад. Стефан Додунеков“ http://compmath.eu Последната олимпиада https://compmath.fmi.uni-sofia.bg/ бе проведена през 2022 г.
В Десетата Юбилейна олимпиадата по Компютърна математика ще има 70 участници от ДЕСЕТ (съвпадението е случайно, но може да е интересен факт) университети, представени от основателите на олимпиадата проф. Стоян Капралов и доц. Йордан Тончев от ТУ-Габрово, както и ръководители на отбори и студенти, обучаващи се в бакалавърска или магистърска степен от София, Пловдив, Варна, Русе, Габрово, Велико Търново и Благоевград, както следва:
•Факултет по математика, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – София
•Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ – Пловдив
•Русенски университет „Ангел Кънчев“ – Русе
•Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ – В.Търново
•Технически университет – София
•Технически университет – Варна
•Технически университет – Габрово
•Лесотехнически университет – София
•Висше Военноморско училище „Никола Вапцаров“ – Варна
•Американски университет – Благоевград
Според регламента, в олимпиадата участват до два отбора от университет, всеки от които включва 6 състезатели и един ръководител в две/три състезателни групи, в зависимост от професионалното направление, в което е специалността на студента:
•група А – за студенти по математика, информатика, компютърни науки химия и др.;
•група B –за природни и технически науки;
•Група C – за ученици, проведени състезания през 2015 и 2016 г.
Състезателните теми включват 30 сериозни математически задачи, които трябва да бъдат решени чрез компютърна система за математически изчисления. Всеки университет или състезател избира с каква система/и желае да участва и заявява своя избор при регистрацията за олимпиадата. Всеки студент използва личен преносим компютър с инсталиран софтуер.
Състезателните теми се предлагат от Националната комисия, а работите на студентите се проверяват от жури. Всяка работа се проверява независимо от двама преподаватели и арбитър, като една задача се оценява максимално с 2 точки.
Финансирането на олимпиадата за проведените досега олимпиади е от такса правоучастие, в размер на 60 лв за всеки участник. Всеки университет поема разходите за настаняване и транспорт за отборите си.
Олимпиадата се организира от вдъхновени учени от изброените по-горе университети, които подготвят студентите за участие, подготвят състезателните теми, търсят спонсори, администрират сайт, организират проверката и класирането на студентските разработки.
Тази година олимпиадата е подкрепена от над 10 спонсори: Дунарит АД, Медика, ДСК БАНК, Студентски съвет при Русенски университет, Print One, Endava, MentorMate, СМБ-Русе, Академи Книга, Факултет Природни науки и образование, както и домакина Русенски университет „Ангел Кънчев“.
Откриването на олимпиадата е на 10.11.2023 от 18 часа в Аулата на Корпус 2, в събота 11.11.2023 г. , а тържественото награждаване на първенците е по програма в 9:00 часа на 12.11. 2023 г. Тогава се очаква да присъстват и представители на фирмите-спонсори, които ще поздравят участници в олимпиадата и ще връчат на първенците награди.
Датата на закриване на олимпиадата – 12 ноември – съвпада с Деня на Русенски университет. Организаторите са предвидили подобаващо отбелязване на този празничен момент и очакват представителите на пресата и гостите на събитието да уважат с присъствието и аплодисментите си финалистите в юбилейното състезание.
Почетен председател на организационния комитет на олимпиадата е акад. Христо Белоев, дтн, ректор на Русенския университет, председател е гл.ас. д-р Стефка Караколева, а заместник-председател – гл. ас. д-р Слави Георгиев.