Пресконференция на Националната лозаро-винарска камара


На пресконференция, провела се на 20 октомври в БТА, председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев информира, че проектите от сектора на винопроизводство няма как да се класират и да получат финансиране в мярката за преработка 4.1. Причината е, че секторът е изключен от „чувстителните“, в които влизат само зеленчуци, плодове, мляко, месо и етерично маслени култури. Според статистиката именно в тези сектори се наблюдава упадък и в България влизат чуждестранни домати, мляко и месо.
Изминалата година е била тежка за винения сектор. Радев обясни, че българските винопроизводители са най-пострадали от европейските по отношение на руския пазар. Има спад на износа за Русия с 62-63%. Държавата не помага за този сектор, въпреки че е имиджов.
Винопроизводителите са притеснени, че няма да се класират проектите по 4.1, защото няма да получат бонус точки както приоритетните сектори. Те казаха, че по специалната програма, предназначена за тях са се отказали да се финансират проекти за преработка, защото са имали уверение, че това ще стане чрез мярка 4.2.
„Въпреки че са изградени много модерни винарни и вече се прави качествено българско вино, ние имаме нужда от средства за инвестиции в смяна на бъчвите, в нови линии за бутилиране, има и много лозари, които искат да инвестират в малки винарни за развитие на винен туризъм”, обясниха винопроизводителите.
Зам. министърът на земеделието Васил Грудев, който също присъства на пресконференцията, заяви, че секторът не е приоритетен, но това не означава, че негови проекти не могат да участват в състезанието.