ПОСЛАНИКЪТ НА УКРАЙНА ГОСТУВА В РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ


Н. Пр. Виталий Москаленко, посланик на Украйна в България, заедно с г-н Пламен Бобоков – почетен консул на Украйна в гр. Русе и председател на университетското настоятелство, посетиха Русенския университет „Ангел Кънчев“.
Ректорът на Русенския университет, чл.- кор. проф. дтн Христо Белоев, представи модерната база, съвременните ресурси за обучение и изследвания, дълголетните образователни традиции и авторитетната лидерска позиция на университета. Беше представена широката мрежа от партньорства в областта на образованието и изследванията с престижни университети от целия свят, но най-задълбочено бяха обсъдени сътрудничествата и връзките на Русенския университет с висшите учебни заведения в Украйна и създаването на нови партньорства с университети и институции.
Н. Пр. Виталий Москаленко бе удостоен с плакет на Русенския университет от ректора – проф. Белоев, а по случай 30 години от независимостта на Украйна беше поднесен поздравителен адрес от името на цялото академично ръководство.
На срещата присъстваха още проф. д-р Диана Антонова – зам.-ректор по научноизследователската дейност, проф. д-р инж. Пламен Даскалов – зам.-ректор по развитие, координация и продължаващо обучение, проф. д-р Пламен Кангалов – зам.-ректор по учебната работа, проф. д-р Велизара Пенчева – председател на Общото събрание и доц. д-р Таня Грозева – главен секретар на университета.
Разговорите продължиха с обсъждане на възможности за установяване на механизми за устойчиво партньорство и диалог чрез онлайн срещи, дискусии и лични посещения.
Срещата беше полезна, тъй като създаването на подобни жизнеспособни партньорства осигурява предимства в условията, поднесени от съвремието.