ПОКАНА- БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ


П О К А Н А

Уважаеми представители на медиите,
Русенският университет има честта и удоволствието
да ви покани на откриването на своята Ботаническа градина,
което ще се състои на 27 май 2021 г. (четвъртък) от 11.00 часа
в кампуса на университета, пред южния вход на Ректората.

БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ
Дейността по проучване на възможностите за създаването на Университетска ботаническа градина започва през лятото на 2020 година, когато е извършено подробно изследване на видовото разнообразие на флората в парка на Русенския университет. По проекта работят д-р Петя Ангелова, преподавател по дисциплините „Ботаника“ и „Систематика на растенията“ и студенти от специалност „Растениевъдство“ към Аграрно индустриалния факултет на Русенския университет.
Вследствие на направеното проучване се установява, че комплексът притежава богата колекция – повече от 300 местни и чуждоземни дървесни и храстовидни видове, които заедно с формовото разнообразие наброяват около 400 таксона. При определяне на възрастовия състав на парка се установява, че има вековни дървета, засадени в годините преди Освобождението.
Предвид впечатляващите резултати от извършеното проучване се заражда идеята дендрологичната колекция на парка на Русенския университет да бъде експонирана и територията да се превърне в ботаническа градина – отглежданите в нея растения да се категоризират и документират с научна цел, растителните видове да се представят с техните имена според международно утвърдена ботаническа номенклатура.
Предвижда се поетапна реконструкция на съществуващите зелени площи и дообогатяване на колекцията от растения, а видовото разнообразие да бъде експонирано чрез създаване на дендрологични маршрути с информационни табели.
В настоящия момент в Университетската ботаническа градина има Розариум и Плодна градина. Предстои да бъдат обособени и още няколко тематични къта: Билкова градина, алпинеум със студоустойчиви сукуленти, кът с декоративни треви, оранжерия и др. С изпълнението на задачите, Университетската ботаническа градина ще се превърне в интересен, красив и уникален по рода си парк, провокиращ интерес към ботаниката и инициативи, свързани с екологичното образование и изкуството за всички възрасти.
Целта на Университетската ботаническа градина е да се демонстрира богатството и многообразието, както на местните дървесни и храстови видове, така и на чуждоземни такива. В момента в нея могат да се видят както типични дървесни, храстовидни и тревни представители на българската флора, така и чуждоземни видове. Освен екзотични видове в Градината има възможност да се видят и редки дървета като хартиено дърво, ликвидамбър, древните представители двуделен гинко билоба и метасеквоя.
Създаването на Университетската ботаническата градина е дълъг творчески процес, който изисква не само много специални познания, но и търпение и постоянни грижи. Безспорно, в този процес водещото място е на професионалистите, но академичната общност на университета приветства всяка подкрепа от сърцати наши съграждани, местни институции и организации, за които увеличаването на зеленото богатство на града ни е кауза.