Пети международен научен конгрес „Машини за селското стопанство“ 2017


Предстоящият V Международен научен конгрес „Машини за селското стопанство“ 2017, който ще се проведе от 21 до 24 юни, 2017 г. в хотел „Аква Азур“ в курортния комплекс „Св.Св. Константин и Елена“ във Варна има за цел да предостави място за среща на учените от различни страни, които да представят своите научни достижения и да дискутират по проблемите на механизацията на земеделието.

Машините са основата, върху която се изгражда съвременното земеделие. Учените са призвани да ги създават и да бъдат двигателя на научно-техническия прогрес.

Ще бъдат представени повече от 80 доклада на учени от 15 държави – Албания, Беларус, Грузия, Израел, Казахстан, Полша, Русия, Словакия, Саудитска Арабия, Турция, Украйна, Унгария, Чехска Република, Южна Африка и България. На конгреса ще присъстват четирима академици, повече от 60 професори и доценти, млади научни работници и докторанти. По време на събитието ще бъдат  обсъдени нови конструкции машини, създадени в различните научни институти и университети, нови технологии на почвообаботка, сеитба и прибиране на реколтата, проблемите за опазване на почвените и водните ресурси.

Особен интерес предизвикват докладите, създадени от международни колективи от учени от Националния университет по биоресурси в Киев, Украйна, начело с академик Валерий Адамчук и академик Владимир Булгаков, Аграрния университет в Нитра, Словакия, начело с проф. Павол Финдура и Русенския университет начело с чл. кор. Христо Белоев и доц. Георги Митев. Академик Джемал Кацитадзе от Грузия ще представи доклад за възможностите за подобряване надежността на земеделските машини, а академик Саяхат Нукешев от Казахстан – резултатите от изпитване на нов тип култиватор за едновременно внасяне на минерални торове на различна дълбочина. Интересен е докладът на проф. Гуревич, проф. Керен и проф. Ласло от Израел, разглеждащ въпросите за формиране на оптимална политика за прибиране на реколтата. Заслужава да се споменат и докладите на проф. Тадеуш Паволски от Познан, Полша, проф. Валентина Кундиус от Алтайския аграрен университет, Русия, проф. Неримов от Санкт-Петербургския аграрен университет и други.

Българската наука в областта на механизацията на земеделието е представена от Русенския университет, Аграрния университет – Пловдив, Тракийския университет и ИПАЗР „Н. Пушкаров“.

Със своето пето издание, с широкото присъствие на известни учени от много страни, с интересните и на високо ниво научни доклади, Международният конгрес „Машини за селското стопанство“ все повече се утвърждава като един от най-авторитетните научни форуми в Югоизточна Европа в областта на механизацията на земеделието.

По материали на НТСМ