Отличия за Селскостопанска академия в Конкурса за иновации на АГРА 2022


Научните изследвания и иновациите са инвестиция в бъдещето. Под това мото мина официалната церемония за връчването на наградите в Конкурса за иновации. 49 продукта, научни разработки и технологии на 26 фирми и 11 научни института   участваха в десетте раздела на конкурса тази година. 

В Конкурса за иновации с диплом за иновативен продукт беше отличен Институт по зеленчукови култури „Марица“ – Пловдив. Той спечели с новия сорт салатни краставици „Тереза“, който успешно може да замести стария сорт „Гергана“ в раздел „Сортови семена и посадъчен материал“. Сортът се характеризира със силно развит хабитус и множество разклонения. Плодовете са с дължина 26 – 28 см, кората е тъмно зелена, покрита с редки нежни брадавички и бели шипчета. „Тереза“ съчетава изискванията за повишена продуктивност, устойчивост на болести, много добри морфологични и вкусови качества. 

Институтът по розата  и етеричномаслените култури – Казанлък съвместно с Института по тютюна и тютюневите изделия – с. Марково представи мъжки парфюм „Тютюн и рози“ в разфасовки от 50 мл. и 100 мл. Парфюмът съдържа българско розово масло и екстракт от тютюн. Парфюмът грабна награда в раздел „Научна дейност и разработки“. 

Доц. Баева от ИРЕМК прие наградата

С диплом за иновативен продукт беше отличен и Институтът по царевицата – Кнежа с три нови хибрида царевица: „Кнежа 573“, „Кнежа 575“ и „Кнежа 651“, които са изключително търсени от фермерите. 

Отличието прие доц. Петровска

В раздела „Научна дейност и разработки“ наградите връчи председателят на Селскостопанската академия проф. дн инж. Мартин Банов. Плакет и диплом получи Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров“ за инсталация за пречистване на слънчогледово масло с помощта на ултразвуково поле.

Проф. Божанова прие наградата от името на ИПАЗР

Проф. д-р Димитър Греков връчи отличията в раздела „Сортови семена и посадъчен материал“. Плакет и диплом получи Институтът по овощарство – Пловдив в Конкурса за иновации на АГРА 2022 с нов сливов сорт „Пагане“. Това е сорт от групата на ренклодите, официално признат от ИАСАС в края на 2019 г. „Пагане“ е получен от свободно опрашване на сорт „Алтановаренклода“, като събраните костилки са облъчени с 1000Re. Дървото е силнорастящо с разлата, рехава корона. Скелетната дървесина е здрава и добре гарнирана с плодни клонки. 

Наградата прие директорът на ИО проф. ГандевВицепрезидентът на РБ и директорът на панаира посетиха щанда на ИО

Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево представи най-новите си сортове и хибриди зърнено-житни култури, бобови култури и слънчоглед и спечели с първия български хибрид слънчоглед, устойчив на паразита синя китка, раса Н „Красела“.

Наградата получи директорът на Института доц. ИлиевВицепрезидентът на РБ Илияна Йотова на щанда на ДЗИ

Председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов посочи, че този конкурс на практика осъществява връзка между науката и бизнеса. На церемонията присъства и заместник-министърът на земеделието Момчил Неков, който заяви, че Министерството на земеделието си е поставило за цел да върне на трапезата забравения в последните години вкус на родните продукти от български сортове и посадъчен материал. Целият процес трябва да е диктуван от желанието на потребителите, а иновациите ще му дадат реален тласък.