Отглеждане на червен калифорнийски червей


Отговор на запитване на Пламен Цанев

В редица страни, включително САЩ, Канада, Германия, Австрия, Япония, Корея и други, отглеждането на червения калифорнийски червей, отдавна е престанало да бъде хоби за рибарите и се е превърнало в популярна и ефективна дейност. Първите стопанства за култивиране на дъждовни червеи са били създадени през 40-те години в САЩ. Любопитното е, че в училищата в Калифорния, където селското стопанство е силно развито, отглеждането на червеи и добиването на биотор се изучава, като отделен предмет в училище.

Червеният калифорнийски червей е специално селекциониран високопродуктивен вид торен червей. Той е доста голям: дълъг е 6-8 см, с тъмночервен цвят и маса около 1 грам. Развива се бързо, достигайки полова зрялост за 3-4 месеца и е доста плодовит – ежегодно възпроизвежда около 1500 бр. потомство, при добро отглеждане. Храни се на всеки 2-3 седмици. Полива се на 2-4 дни. На всеки 45 дни се обръщат с вила, за да се внесе достатъчно въздух и цялото количество храна да бъде изядена. Около 60% от поетата храна се отделя като екскремент (наричан “биохумус”). Подобно на пчелите, които прелитат от цвят на цвят, събират нектар и прашец и произвеждат мед, червените калифорнийски червеи са фабрика за хумус. Хранейки се с оборски тор, те го разлагат и използват за храна, но по-голямата част изхвърлят във вид на хумус. Целият жизнен цикъл на червения калифорнийски червей се осъществява на дълбочина до 25 см (докато обикновеният дъждовен червей може да достигне до 6 м). На тази малка дълбочина се осъществяват всички жизнени дейности – хранене, растеж и размножаване. Дори пренаселеността на пространството не е в състояние да го накара да избяга, ако там има достатъчно храна и оптимална влага – около 70-80%.

„ЛУМБРИКАЛ“ – биотор от ЧКЧЛ

Биоторът съдържа милиарди полезни микроорганизми, както и  всички необходими за растенията макро и микро хранителни елементи. Използва се за непосредствено торене като комплексен тор с продължително действие в  зеленчукопроизводството, цветарството,  за създаване на трайни насаждения и др. В лозарството и овощарството осигурява устойчиво развитие на посадъчния материал и съкращава времето до първото плододаване. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ НОРМИ: Като компонент към смеските за разсад, саксийни цветя, вкореняване и др. – 15-20% от общия обем; зеленчукови култури на открито – 300-500 л/дка; зеленчукови  култури в оранжерии – 200 мл/раст.; лозя, овощни, рози и други трайни насаждения – 0.5-3.0 л при засаждане и пролетно подхранване; рекултивация  на нарушени  терени – 250-300 л/дка.

ПРЕДИМСТВА: Биотор ЛУМБРИКАЛ е уникален по съдържание на биологично активни субстанции от групата на растителните регулатори;  намалява необходимостта от поливане; намалява с 7 до 13 дни времето за развитие на разсада и узряването на плодовете;  съкращава се времето до първото плододаване на лозите и овощните дръвчета.

„ЛУМБРЕКС“  – органичен течен тор

sn. 1

„ЛУМБРЕКС“ е изключително ефективен хуминов тор с широк спектър на приложение. Прилага се като почвен и листен. Бързо се разтваря във вода и е съвместим с всички препарати и торове. ЛУМБРЕКС помага за формирането на здрава коренова система и повишава устойчивостта на растенията към стрес и патогени. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ  НОРМИ: Листно: 150-250 мл/дка., в зависимост от културата и схемата на торене; 1-2 мл/1 л вода в домашни условия. Почвено: 1-3 л/дка – в капкова система, в зависимост от фазата на развитие на растенията и схемата на торене; 1 л тор в 300 л вода в домашни условия, за стайни и градински растения през 20-25 дни. Третиране на семена: Третирането на семената с „ЛУМБРЕКС“  осигурява едновременно поникване и много добро вкореняване на растенията, дори при неблагоприятни условия. Житни – 1 л тор на 1 тон семена, с препарата за обеззаразяване; зеленчукови – 100 мл/1 л вода, накисват се за 4-6 часа.

sn. 2

ПРЕДИМСТВА:  ЛУМБРЕКС в разтворен вид съдържа концентрирани най-важните хранителни  компоненти на биотора – хуминови киселини, фулвокиселини и всички необходими за растенията макро и микроелементи. ЛУМБРЕКС действа едновременно като източник на хранителни вещества и растежен стимулатор за растенията. Служи като почвен подобрител за бедни на хумус почви, стимулира полезната почвена микрофлора като подобрява общото състояние на почвата и превръщането на почвените органогенни елементи в достъпна за растенията форма. Хранителните елементи, съдържащи се в екстракта, се задържат по-продължително време в почвата, което гарантира по-пълното им усвояване от растенията

.Инж. Цонка Празова, „БОГАЯ“ ЕООД