ОСП след 2020 – реформа с „мислене извън кутията”


Дебат за реална реформа на Общата селскостопанска политика и как ОСП може да еволюира се проведе миналата седмица в Брюксел. По време на среща на Интергрупата на ЕП „Биоразнообразие, лов и селски райони” бяха изслушани аргументите на Фондация за инвестиционна подкрепа на селските райони в Европа (RISE). Първоначалните идеи бяха представени от председателя на Фондация RISE Янез Поточник и работната група по проекта, съставена от видни агроикономисти – почетен проф. Алън Бъкуел, почетен проф. Алън Матюс, д-р Дейвид Балдок и проф. Ерик Матияс.

Общата селскостопанска политика (ОСП) възлиза на приблизително 40% от общия бюджет на ЕС и представлява механизъм от решаващо значение за подпомагане на земеделието и околната среда в селските райони в Европа. Това е важен инструмент, който, ако е проектиран и се управлява ефективно, може да има реално въздействие върху начина, по който европейското селско стопанство се отнася до изменението на климата, както чрез намаляване на емисиите, така и за адаптирането към климатичните промени. Този инструмент също така управлява земята и селските райони, за да се оптимизира осигуряването на храна, енергия, биоматериал и екосистемни услуги, както и подкрепа за икономическото развитие на селските райони.

Работната група по ОСП на Фондация RISE твърди, че ако европейската селскостопанска политика трябва да бъде ефективна, то е необходимо да отговори на високото ниво на неудовлетвореност, която съпътства елементите на позеленяването и ползите от политиката на опазване на околната среда, както и да се намерят нови иновативни начини за намаляване на усложненията. Необходимо е също да се справи с недоволството от разпределението в подпомагането и да се търсят нови начини за управление на риска. Не на последно място, представителите на Фондация RISE твърдят, че трябва да се вникне в самия процес на реформата и да се насърчат корекциите на процедурите, за да се гарантира, че селското стопанство, околната среда и изменението на климата работят заедно по време на процеса, за да се произведе обединена и ефективна селскостопанска политика. Презентациите бяха последвани от интензивен и оживен дебат, който ще бъде включен в по-нататъшното развитие на идеите на Фондация RISE, обобщени в окончателния доклад по темата в края на март 2017 г.  Евродепутатът Карл-Хайнц Флоренц, председател на Интергрупата, в своето изказване подчертава, че никой не е доволен от сегашната европейска селскостопанска политика по различни причини. По думите му, Фондация RISE представя един път напред и го определя като „мислене извън кутията“. Според него най-големите проблеми са свързани с неустойчивата борба със загубата на биологично разнообразие, както и с неуспеха фермерите да бъдат включени в процеса на вземане на решения.

Евродепутатът Мейрид Макгинес, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП в своето изказване посочва, че „към днешна дата, усилията за позеленяване на ОСП доведоха до по-голяма сложност и критики от страна на фермерите и екологичните организации.” Според нея, устойчивостта на околната среда трябва да бъде в основата на ежедневното управление на стопанства, но е необходимо и ОСП да гарантира и икономическа устойчивост.

Институт за агростратегии и иновации