ОПИТ И ДОБРИ ПРАКТИКИ ОТ ПЪРВАТА НАЦИОНАЛНА СРЕЩА-СЕМИНАР НА АКАДЕМИЧНИТЕ МЕДИИ И ЕКСПЕРТИТЕ ПО ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА В БЪЛГАРИЯ


През месец юни 2021 излезе от печат книгата „Опит и добри практики от Първата национална среща-семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България“, на която съставители и научни редактори са чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, проф. д-р Юлиана Попова и доц. д-р Анелия Манукова-Маринова. Книгата е посветена на 75-ата годишнина на Русенския университет и има за цел да отрази опита при изграждането и усъвършенстването на комуникационната политика на висшите училища в България чрез техните корпоративни медии.
Първата национална среща на академичните медии и експертите по връзки с обществеността от висшите училища в България се проведе във виртуалното пространство на Русенския университет на 1 юли 2020 г, като около 20 висши училища откликнаха на поканата на Русенския университет за реализирането на това уникално академично събитие. Направените презентации от страна на партньорските институции, които са включени в издадения сборник, убеждават, че висшите училища в България са успели да изградят много ефективни средства и методи за комуникация със своите вътрешни и външни публики, като по този начин усъвършенстват непрекъснато своя публичен образ на престижни и заслужаващи уважение институции в национален и международен план.
Чрез изданието опитът и добрите практики на университетите стават ценно достояние на академичната общност в България и на широката общественост.
Русенският университет изразява своята благодарност на Съвета на ректорите на висшите училища в България и на Министъра на образованието и науката, подкрепили организацията на Първата среща на академичните медии и експертите по връзки с обществеността, както и на Национално издателство „АзБуки“ към МОН за партньорството при организацията на срещата и за цялостния принос към огласяването и дискутирането на значими въпроси от сферата на образованието и науката в България.
В резултат от срещата преди една година беше учредена Асоциация на академичните медии от висшите училища в България, чиято цел е да обедини усилията на институциите за висше образование в изпълнението на общата им кауза да изграждат мостове на сътрудничеството и плодотворния диалог и да зареждат информационното пространство с позитивни послания за академично развитие.