Овце порода Лакон


Асоциация за развъждане на породата Лакон в България

Асоциацията е със седалище на управление в гр. Пловдив. Тя е независимо юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза. Учредена е и изпълнява своята дейност в съответствие с Конституцията на Република България и разпоредбите на ЗЮЛНЦ. Регистрирана е през 2014 година и притежава удостоверение №76/04.02.2015 година от МЗХГ за извършване на развъдна дейност, съгласно чл. 20 от Закона за животновъдството.

Организацията си е поставила за цел да гарантира чистотата на породата, да повишаване генетичния ѝ прогрес и да защитава интересите на членовете си във връзка със селектирането, отглеждането и разпространението на тези животни. През 2019 година членовете на организацията са над 40 на брой, животните са над 14 000, от тях под селекционен контрол са 10 000 животни.

Породата Лакон

Първият внос на животни от породата Лакон в България е извършен през 2007 година в района на гр. Елхово (120 овце и 5 коча). През последните години се наблюдава засилен интерес към тези животни.

Породата Лакон е създадена през 19 век, като необходимост да се осигури достатъчно количество овче мляко за съществуващата в района на Рокфор млечна промишленост. Организирана работа с тези животни е започнала през далечната 1902 година, а първата племенна книга е заведена през 1942 година. Понастоящем селекционната дейност се извършва от организацията UPRA LACAUNE, създадена през 1947 година. През последните години броят на овцете от породата Лакон във Франция е намалял от 1,2-1,3 млн. на 890 хил. броя. Tези овце се отглеждат в 2500 стада.

Докато през 1960 година средната млечност от овцете е била около 70 литра за доен период, то последните резултатите от контрола на млечната продуктивност при породата (2016 год.) показват средна млечност 317,9 литра за 170-дневен доен период.

Овцете от породата Лакон се отглеждат най-вече за производство на мляко. Добре се приспособяват  към планински райони с надморска височина 300-1000 метра и райони със сух климат. Те са много силни и издръжливи животни, в сравнение с другите породи овце. Лесно се адаптират към тежки условия на природни различия и понасят екстремни сезонни колебания в температурата. Обикновено овцете имат добро здраве и са устойчиви на болести. Морфологията на вимето е пригодена генетично за машинно доене – качество, което много други породи не притежават. Животните са много послушни по отношение на темперамента и е лесно да се грижите за тях. Главата е фина, леко удължена, с прав профил. Очите са големи, светложълти. Ушите са дълги разположени почти хоризонтално. Тялото е дълго, а краката са здрави. Вълната е бяла. Овцете са с тегло 70-80 кг, а кочовете 95-120 кг. Средният настриг на вълна е 1,5 кг при овцете и 2,5 кг при кочовете. Плодовитостта е в рамките на 190-200%. Средната млечност за лактационен период е 350-370 литра.

Съставът и свойствата на получаваното мляко са от изключително значение за млекопреработвателната промишленост, тъй като имат определящо значение върху технологичните показатели на произвежданите млечни продукти. Във връзка с това някои показатели на млякото, като мазнина, протеин  и общ брой соматични клетки (ОБСК) са приети като основни селекционни признаци и се използват при селекцията в съвременното млечно овцевъдство. Обобщените резултати за състава на млякото при изследваните индивидуални проби показват: мазнини – 7,1%, протеини – 6,2%, плътност – 33,5-34%, лактоза – 4.0%, сухо вещество – 17.2%, сух безмаслен остатък – 11.42%. Млякото добивано от овцете във Франция се използва за приготвянето на световноизвестната марка сирене Рокфор.

Асоциацията за развъждане на породата Лакон в България има три кочопроизводни стада.

По материали на АРПЛБ