ОБСЪЖДАНЕ НА РАМКОВ ДОГОВОР ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО С ВИСШИ КОЛЕЖИ ПО ТЕХНОЛОГИИ, ДУБАЙ, ОАЕ


На 13 и 14 декември 2021 г. ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев, дтн беше на работно посещение във Висши колежи по технологии (Higher Colleges of Technology), Дубай, ОАE. Срещите в университета бяха организирани със съдействието на посланика на Обединените Арабски Емирства в Република България Н.Пр. Султан Рашид Султан Алкайтооб Алнуаими.
Висшите колежи по технологии (Higher Colleges of Technology) е най-голямото държавно висше училище в ОАЕ. От страна на домакините участие в срещата взеха президентът, зам.-ректори, ръководители на дирекции и направления.
Срещата започна с представяне на двете образователни институции. Висши колежи по технологии (Higher Colleges of Technology) организира обучение в общо 16 кампуса в различни градове и предлага програми, съобразени с икономиката на съответния регион. Висшето училище обучава над 24 000 студенти. Ръководството на университета има за цел техните възпитаници да бъдат високо квалифицирани и конкурентоспособни на пазара на труда и затова работи в непрекъснат контакт с бизнеса и предлага различни квалификационни курсове.
По време на дискусиите бе договорено подписването на рамков договор за сътрудничество и бяха обсъдени бъдещи общи инициативи. Предвиждат се съвместни дейности в областта на академичния обмен на студенти и преподаватели, организиране на семинари и обучения, работа по общи проекти и публикуване на научни резултати в реферирани списания.
В края на посещението се състоя обиколка на кампуса и беше представена програмата за развитие на стартъпи и високотехнологичното пространство. Това е обособено място, където студентските компании могат да развиват своите предприемачески идеи. Бяха демонстрирани различни разработки в сферата на медиите, обучението, екологията, 3D технологиите и други.