Обединявайте се, за да има родно производство на земеделска техника


Интервю с Людмил Луканов, едноличен търговец

– Вие сте един от основателите и член на Сдружението на производителите на земеделска техника. Как виждате неговото бъдеще?

– В Сдружението нещата са неприятни и тежки, защото самото производство на българска земеделска техника има много проблеми. В момента се сменя машинно-тракторния парк –  наблюдава се преминаваме от руска към европейска техника. Намираме се в един благоприятен за търговия момент, защото машинният оборот значително се увеличава. Това ще продължи още няколко години и после ще замре на едно ниво. Този период обаче не беше използван от българските производители, поради липса на опит и инвестиции, а може би и поради недостатъчна гъвкавост. Онова, което е необходимо, според мен, е тясна специализация на висококачествено производство и обединение на всички производители в една силна група, която да е конкурентноспособна в европейски мащаб. Видно е, че земеделието, например зърнопроизводството, се развива много бързо благодарение на субсидиите и протекциите от държавата. Без тях много трудно би могло да се въздигне и производството на земеделска техника. Оправданието е едно – ние сме един общ европейски пазар, правилата са едни за всички. Да, но стартовите позиции са различни. Има обаче някои специфични особености в нашето производство, които рефлектират върху особен вид земеделска техника, но точно тези специфични особености никой не ги е систематизирал, нито ги е рекламирал, за да може вниманието на производителите да се насочи в тази посока като ниша за специализация на нашето производство. Гледайки тенденциите, ние производителите, вместо да се обединяваме, се разединяваме, ставаме все по-малки, все по-слаби и все по-неконкурентни. Необходимо е да се обединим и да направим нещо ново и хубаво. Моят апел в тази посока е: „Обединявайте се всички в един мощен клъстер, за да може да има бъдеще производството на земеделска техника в България”.

– Какви са перспективите пред онлайн търговията, с която Вие се занимавате?

– Онлайн търговията в световен мащаб се развива непрекъснато. Същото е и при нас. Хората разбират удобството на онлайн търговията – няма нужда да се презапасяват със стоки, ползват целия пазар и имат възможност да си изберат най-доброто и най-евтиното. Основната пречка в бързото развитие на този тип търговия е доверието. Все още се намират фирми, които се опитват да хитруват. Предлагат се стоки със съмнителна стойност. Представя се едно, а всъщност клиентът получава друго. Това по-рано беше много разпространено в България, но малко по малко този тип търговци от само себе си биват изхвърлени от пазара и доверието към онлайн търговията непрекъснато се увеличава. Аз мисля, че това ще продължи и в следващите 4-5 години с бързи темпове и по този начин тя ще получи доминантна позиция. Остава и законодателството да бъде синхронизирано. Липсата на закони дава основания на някои хора да се опитват да хитруват. Надявам се, че ще има реакция в тази посока и всичко ще се координира, за да може да се определят правилата ясно и да има начин те да се спазват.

Доника Асенова